1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan i Johnson razgovarali telefonom
Erdogan i Johnson razgovarali telefonom

Erdogan i Johnson razgovarali telefonom

Kako se navodi u saopćenju Kabineta turskog predsjednika, dvojica čelnika razgovarali su o mnogim pitanjima te o dodatnom jačanju odnosa Turske i Velike Britanije

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je telefonom razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopćenju Kabineta turskog predsjednika, dvojica čelnika razgovarali su o pitanjima trgovine, turizma, odbrane, poljoprivrede, investicijama u mnogim područjima, borbi protiv koronavirusa, dodatnom jačanju odnosa Turske i Velike Britanije i drugim regionalnim temama.

Erdogan je istakao da su spremni biti domaćin Tursko-britanskom forumu Tatlidil u drugoj polovini ove godine, ukoliko uvjeti pandemije to budu dozvoljavali.

Također je izrazio nadu da će turistička sezona početi nesmetano i bezbjedno već u aprilu.

Erdogan je naglasio da potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini 29. decembra 2020. godine predstavlja novu prekretnicu u odnosima dviju zemalja, dodajući da će koraci koji će biti poduzeti u tom kontekstu omogućiti postizanje cilja trgovinske razmjene od 20 milijardi dolara.

Napomenuo je da Turska pozdravlja napore Velike Britanije koje u posljednje vrijeme poduzima u vezi s kiparskim pitanjem. Dodao je da bi dvodržavno rješenje bilo dobro ne samo za dvije strane na ostrvu nego i u smislu novih mogućnosti za regionalnu saradnju.

Erdogan je istakao da Turska zauzima konstruktivan stav po pitanju istočnog Mediterana i Egejskog mora kao i u vezi s kiparskim pitanjem, napominjući da će odlučno nastaviti zagovarati razuman stav i održavanje tehničkih razgovora uprkos provokativnim aktivnostima i retorici Grčke.

HABERE YORUM KAT