1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan i Putin razgovarali o borbi protiv COVID-19 i nabavci vakcina Sputnik V
Erdogan i Putin razgovarali o borbi protiv COVID-19 i nabavci vakcina Sputnik V

Erdogan i Putin razgovarali o borbi protiv COVID-19 i nabavci vakcina Sputnik V

Predsjednici Turske i Rusije razgovarali su i o regionalnim pitanjima, među kojima su Libija i Sirija

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Kremlja navodi se kako je razgovarano i o borbi protiv COVID-19 i nabavci ruskih vakcina Sputnik V.

"Izražena je spremnost na razvijanje saradnje kako bi se organizirala isporuka vakcina Sputnik V za ovaj mjesec. Pored toga, s turskim kompanijama radi se na zajedničkoj proizvodnji vakcina", navodi se u saopćenju.

Rečeno je i kako strane dijele stav da će mjere protiv COVID-19 doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije i ponovnom pokretanju odnosa na polju turizma.

Razgovarano je i o regionalnim pitanjima, između ostalog o Siriji te da u tom pogledu Rusija i Turska imaju važnu ulogu.

Tom prilikom razgovarano je o koordiniranom radu na poticanju dijaloga Sirijaca u okvirima Ustavotvorne komisije te beskompromisnoj borbi protiv ostataka terorističkih grupa u različitim dijelovima Sirije.

Predsjednici dvije zemlje razgovarali su i o Libiji. Izražen je zajednički stav kada je u pitanju davanje podrške aktivnostima Vlade nacionalnog jedinstva Libije u jačanju cjelovitosti zemlje, a uzimajući u obzir interese regija i političkih snaga u zemlji.

Erdogan i Putin razgovarali su i o pitanju Karabaha te radu Rusko-turskog centra za kontrolu implementacije primirja.

 

HABERE YORUM KAT