Erdogan: Iza nas je najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske

Podsjetivši da su proteklih godina realizovali i brojne projekte u oblasti odbrambene industrije kako bi smanjili ovisnost o drugim zemljama, Erdogan je kazao da su iza sebe ostavili najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske
Erdogan: Iza nas je najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je ukupno 27 milijardi lira, odnosno oko tri milijarde eura, uloženo u projekte distribucije prirodnog plina otkako su došli na vlast prije skoro dvije decenije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Investicije u toplotnu i geotermalnu energiju sigurno će značajno doprinijeti opskrbi naše zemlje energijom", rekao je Erdogan u obraćanju videokonferencijom na ceremoniji svečanog otvaranja projekta energetike i prirodnih resursa u gradu Manisa.

Naglasio je da se radi o vrlo važnom projektu četiri energetska postrojenja koji će biti vrlo korisni, ne samo za stanovnike Manise nego za cijelu Tursku.

"Za 18 godina trostruko smo povećali količinu proizvedene električne energije na 96.000 megavata, što je važno za sveukupni napredak Turske", rekao je Erdogan te dodao:

"Cilj nam je biti centralna zemlja, ne samo u proizvodnji već i u tehnologijama obnovljivih izvora energije. Danas 63,5 posto naše instalirane električne snage čine domaći resursi, a 51,7 posto od toga su obnovljivi izvori energije", kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je da su u proteklom periodu proveli potrebne reforme kojima je u svim turskim gradovim osigurana opskrba plinom.

"Prije nego smo mi došli na vlast, prirodni plin je imalo samo pet velikih gradova, a mi smo to proširili na 81 grad, na sve naše gradove. Do kraja 2020. godine, razvili smo distribucijsku mrežu u dužini od 153 hiljade kilometara", rekao je Erdogan, dodajući da danas oko 68 miliona stanovnika Turske ima mogućnost da koristi prirodni plin.

"Čak i 2020. godine, kada su obustavljene javne investicije u cijelom svijetu, nismo prestajali s ulaganjima u prirodni plin. Nadam se da ćemo i u 2021. godini nastaviti s ulaganjima u prirodni plin", kazao je Erdogan.

Podsjetivši da su proteklih godina realizovali i brojne projekte u oblasti odbrambene industrije kako bi smanjili ovisnost o drugim zemljama, Erdogan je kazao da su iza sebe ostavili najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske.