Erdogan liderima NATO-a pokazao video koji otkriva pravo lice terorizma

Riječ je o videu kojeg je priredila Direkcija za komunikacije Predsjedništva, a koji govori o borbi Turkiye protiv terorizma
Erdogan liderima NATO-a pokazao video koji otkriva pravo lice terorizma

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan pokazao je liderima NATO-a na Samitu u Madridu video snimak koji je priredila Direkcija za komunikacije, a koji govori o borbi Turkiye protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan i drugi čelnici zemalja NATO-a jutros su učestvovali na završnoj sesiji Samita u Madridu, a tema sesije je bio terorizam. Turski predsjednik je liderima pokazao video pod naslovom “NATO se mora posvetiti borbi protiv svih oblika terorizma“.

U videu, koji uključuje snimke napada koje su u Turkiye izvele terorističke organizacije PKK/YPG, ISIS i FETO, istaknuta je odlučna borba Turkiye protiv svih terorističkih organizacija.

Video je također uključivao snimke koji pokazuju da neke zemlje tolerišu i podržavaju aktivnosti i demonstracije terorističkih organizacija protiv kojih se Turkiye bori.

30.06.2022

Erdogan liderima NATO-a pokazao video koji otkriva pravo lice terorizma

Narator u videu naglašava da je više od 40.000 ljudi izgubilo život zbog terorizma u Turkiye.

“Sigurnost i stabilnost Turkiye, koja se nalazi u strateškoj i turbulentnoj regiji, konstantno je na meti terorističkih organizacija. U posljednjih 40 godina, Turkiye je uništila domaću terorističku prijetnju PKK, porazila ISIS u Siriji i izvojevala pobjedu neutralizirajući pučiste u pokušaju državnog udara koji je 15. jula 2016. godine organizirao FETO. Turkiye, čije su desetine hiljada građana stradale u terorističkim napadima i koja je morala potrošiti milijarde dolara za brigu o sigurnosti i stabilnosti zemlje, uradila je veliki posao u borbi protiv terorizma. Platila je veliku cijenu“, navodi se u videu.

- Dokumentovan je i odnos Evrope prema terorizmu -

“Moramo razumjeti i imati na umu da nijedan saveznik NATO-a nije toliko izložen terorističkim napadima kao Turkiye“, izjava je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koja je navedena u videu.

Video uradak uključuje i snimke demonstracija pristalica terorističke organizacije u Parizu, glavnom gradu Francuske, Londonu, glavnom gradu Engleske, Amsterdamu, glavnom gradu Holandije, Helsinkiju, glavnom gradu Finske, Malmeu u Švedskoj i Diseldorfu u Njemačkoj.

“Turkiye nastavlja svoju odlučnu borbu protiv terorizma. Dok su saveznici iz NATO-a nažalost zatvorili oči pred zabrinutošću Ankare o nacionalnoj sigurnosti, mnogi evropski saveznici nastavljaju pružati direktnu ili indirektnu političku, finansijsku i oružjem podršku terorističkoj organizaciji PKK i njegovim podružnicama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turkiye i živote turskih građana“, navedeno je u videu.

- Američka podrška PKK-u i FETO-u -

U videu koji je Erdogan pokazao liderima NATO-a također se navodi da SAD i dalje podržava YPG, sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, novcem, obukom i oružjem pod maskom borbe protiv terorizma. Tu su i snimci kampa FETO u Pensilvaniji,

“Vođa FETO-a još uvijek gotovo izbjegava odgovornost i živi na svojoj farmi u Pensilvaniji i nastavlja da daje upute terorističkoj organizaciji“, navodi se u videu.

- Poruka: Zajedno smo jaki i zajedno možemo da pobijedimo terorizam-

U videu se naglašava da uspon terorističkih organizacija u svijetu i njihove sve veće aktivnosti zahtijevaju od NATO-a da bude budniji nego ikad protiv svih oblika terorizma i terorističkih akata.

“Solidarnost i uvažavanje brige o nacionalnoj sigurnosti svake zemlje članice je jedna od NATO-ovih antiterorističkih inicijativa koja je ključna za njen uspjeh i koja će također doprinijeti ispunjavanju misija Alijanse, kao što su zajednička odbrana, upravljanje krizama i zajednička sigurnost. Dok je borba protiv terorizma na vrhu dnevnog reda Samita u Madridu, države članice trebale bi se još jednom sjetiti svoje odgovornosti prema saveznicima i nastaviti da u potpunosti podržavaju borbu protiv svih oblika terorizma. Zajedno smo jaki i zajedno možemo pobijediti terorizam“, navodi se u video snimku.