Erdogan: Novi ustav Turske će biti sveobuhvatan, slobodarski i demokratski

Turski predsjednik Erdogan je istakao da je prijedlog izrade novog ustava najznačajniji među najnovijim reformama koje se provode u Turskoj
Erdogan: Novi ustav Turske će biti sveobuhvatan, slobodarski i demokratski

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će ta zemlja dobiti novi građanski ustav koji će biti sveobuhvatan, liberalan, slobodarski i demokratski, javlja Anadolu Agency (AA).

"Postići ćemo da Turska dobije sveobuhvatni, eksplicitni, demokratski i liberalni ustav koji će joj biti vodilja kroz naredno stoljeće", kazao je Erdogan na proširenom online sastanku čelnika regionalnih odbora vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je rekao da je prijedlog izrade novog ustava najznačajniji među najnovijim reformama koje se provode u Turskoj.

Prošlog mjeseca je Erdogan pozvao sve političke stranke i relevantne subjekte da sudjeluju u izradi novog ustava, a lider Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli podržao je tu ideju.

Vladajuća AK Partija ima 289 zastupnika u parlamentu od ukupno 600 zastupničkih stolica, dok MHP ima 48. Za usvajanje novog ustava u turskom parlamentu biće potrebna većina od 360 zastupničkih glasova.

"Mi smo stranka koja je u potpunosti promijenila demokratsko i ekonomsko lice naše zemlje mnogim reformama koje nazivamo tihim revolucijama", kazao je Erdogan te je ukazao na nedavno objavljeni Akcioni plan za ljudska prava Turske.

Turski predsjednik Erdogan također je najavio da će sljedeće sedmice biti objavljen i paket ekonomskih reformi u Turskoj.