1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan o susretu s Bidenom: Razgovarali smo o F-16, nisam primijetio negativan stav
Erdogan o susretu s Bidenom: Razgovarali smo o F-16, nisam primijetio negativan stav

Erdogan o susretu s Bidenom: Razgovarali smo o F-16, nisam primijetio negativan stav

Erdogan je po povratku iz Rima, gdje je učestvovao na Samitu lidera G20, odgovarao na pitanja novinara u avionu. Glavna tema bila je svakako susret s američkim kolegom Joeom Bidenom

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, komentarišući susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Rimu, poručio kako tokom pregovora oko aviona F-16 nije primijetio negativan stav druge strane, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je po povratku iz Rima, gdje je učestvovao na Samitu lidera G20, odgovarao na pitanja novinara u avionu. Glavna tema bila je svakako susret s američkim kolegom Joeom Bidenom.

"Pregovarali smo o nabavci aviona F-16 i nisam primijetio negativan pristup. Nadamo se finaliziranju ove teme, osjetljive za ukupne odnose", rekao je Erdogan.

Dodao je kako je tokom susreta bilo govora i o drugim značajnim temama.

"Osim saradnje o pitanjima Afganistana, Sirije, Libije, Sredozemnog mora, odlučili smo intenzivirati i naše ekonomske odnose", kazao je Erdogan.

Govoreći i o podršci SAD-a terorističkim organizacijama, Erdogan je poručio:

"Naš partner, s kojim smo saveznici u NATO-u, ne bi se trebao upuštati u tako nešto."

Erdogan se dotakao i pitanja pokretanja operacija izvan granica Turske, što je ranije i najavljivao.

"Prekogranična antiteroristička operacija će svakako biti izvedena u svoje vrijeme, od toga nema odstupanja", ponovio je Erdogan.

U kontekstu borbe protiv terorizma, Erdogan je dodao:

"Dok pred nama stoji teroristička organizacija PKK/PYD/YPG, učinit ćemo sve što je potrebno. Nećemo praviti kompromise po tom pitanju."

Erdogan je, nakon posjete Rimu, trebao nastaviti put u Glasgow, gdje se održava 26. UN-ova konferencija o klimatskim promjenama. Odgovorio je i zašto je odustao od ovog puta.

"Zbog neispunjavanja zahtjeva Turske odustali smo od puta u Glasgow. To nije pitanje samo sigurnosti, to je pitanje ugleda naše države", poručio je turski predsjednik Erdogan.

Govoreći da je tokom susreta s Bidenom bilo govora i napetostima na Sredozemnom moru, Erdogan je prokomentarisao i navode o uspostavi baze u grčkom Aleksandrupolisu:

"Rekao smo Bidenu i Macronu uspostava takve baze nas ozbiljno uznemirava.“

Kratko se dotakao i radova na turskoj vakcini protiv koronavirusa (TURKOVAC).

"Kada do kraja godine krenemo u proizvodnju, mi ćemo je (vakcinu) bez ljubomore podijeliti sa svijetom, dat ćemo poruku - vi to niste uradili, ali mi radimo", rekao je Erdogan.

HABERE YORUM KAT