Erdogan: Podrška Turske Libiji spriječila pad Tripolija, nova krvoprolića i omogućila primirje

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je na zajedničkoj pres-konferenciji saopćio i da će njegova zemlja od sutra isporučiti Libiji 150 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa
Erdogan: Podrška Turske Libiji spriječila pad Tripolija, nova krvoprolića i omogućila primirje

Podrška Turske Libiji spriječila je pad glavnog grada Tripolija, spriječila je nova krvoprolića i omogućila primirje, izjavio je danas u Ankari nakon sastanka s libijskim premijerom Abdulom Hamidom Dbeibehom, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

"Podrška koju smo pružili Libiji u okviru potpisanog sporazuma u oblasti sigurnosti i vojne saradnje spriječila je pad Tripolija, ispriječila se pred novim masakrima, te omogućila primirje. Podrška Turske je istovremeno otvorila put ka Berlinskoj konferenciji i oživjela politički proces", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da je, kao rezultat svih ovih napora, omogućeno osnivanje Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

"Prioritetno nam je da ovlasti Vlade nacionalnog jedinstva obuhvate zemlju u cjelini. Integracija institucija i oružanih snaga te unapređenje procesa nacionalnog jedinstva je od iznimne važnosti. Neophodno je razvijanje javnih službi, kako bi naša libijska braća imala bolji život", dodao je Erdogan i uputio poziv međunarodnoj zajednici:

"Ovom prilikom, pozivam međunarodnu zajednicu da pruži Libiji iskrenu podršku kako bi došlo do napretka u svim nabrojanim oblastima i kako bi izbori bili održani u planirano vrijeme."

Erdogan je najavio i intenziviranje aktivnosti s ciljem jačanja ekonomske saradnje.

"S premijerom Libije smo saglasni u vezi s intenzivnijim koracima ka povratku privatnog sektora Turske u ovu zemlju", kazao je Erdogan i dodao:

"Nastavićemo napore za Libiju u kojoj će vladati mir, stabilnost i blagostanje."

Erdogan: Podrška Turske Libiji spriječila pad Tripolija, nova krvoprolića i omogućila primirje

Govoreći o sporazumima u vezi s pomorskim ovlastima, predsjednik Turske je rekao kako su "sporazumi koje smo s Libijom potpisali u vezi s pomorskim ovlastima garancija stabilnosti dvije zemlje".

- Turska od sutra isporučuje Libiji 150 hiljada doza anticovid vakcina -

Predsjednik Turske Erdogan je na zajedničkoj pres-konferenciji saopćio i da će njegova zemlja od sutra isporučiti Libiji 150 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa, te ukazao na značaj saradnje i pomoći prijateljskih i bratskih naroda, koji dijele zajedničku prošlost.

Turski predsjednik je podsjetio i da je podrška nekih zemalja pučističkom vođi nelegitimnih snaga Khalifi Khaftaru bila direktno saučesništvo u masakrima.

"Dok smo mi bili uz legitimnu Vladu, drugi su nastavili s naoružavanjem i podržavanjem Khaftara. Ratni i zločini protiv čovječnosti, koje su pučisti počinili, jedan po jedan izlaze na vidjelo. O tome svjedoče masovne grobnice otkrivene u Terhuni. Oni koji su u Libiji, umjesto pravde i legitimiteta, podržali pučiste, saučesnici su u krvoprolićima", rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da je prioritetni cilj Turske očuvanje suvereniteta, cjelovitosti i političkog jedinstva Libije, kao i blagostanje libijskog naroda.