Erdogan: Potrebna je reforma sistema UN-a u svjetlu aktuelnih potreba i izazova

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se učesnicima specijalnog zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje je organizirano o pandemiji COVID-19
Erdogan: Potrebna je reforma sistema UN-a u svjetlu aktuelnih potreba i izazova

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je pandemija COVID-19 podsjetila na hitnu neophodnost reforme sistema Ujedinjenih nacija (UN) i to u svjetlu aktuelnih izazova, prijetnji i potreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se videoporukom obratio učesnicima specijalnog zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje je organizirano o pandemiji COVID-19.

Turski predsjednik Erdogan je istakao da pandemija predstavlja najveći globalni ispit za međunarodnu zajednicu 21. stoljeća, a da međunarodna saradnja i globalna solidarnost predstavljaju ključ za prevazilaženja ovog teškog perioda.

Ističući kako je zasjedanje Generalne skupštine UN-a organizirano u pravi čas i o gorućoj temi, Erdogan je kazao da je Turska od početka pandemije zagovarala međunarodnu saradnju i predvodila brojne inicijative pod okriljem UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Organizacije islamske saradnje (OIC) i drugih organizacija.

“Dosad je Turska osigurala pomoć za 156 država i međunarodnih organizacija“, kazao je Erdogan i dodao kako Turska radi i na tome da budžetski pomogne nekim zemljama koje su zbog pandemije pretrpjele velike ekonomske štete.

Erdogan je pozdravio vijesti o razvoju vakcine od kompanije BioNTech i čestitao njenim osnivačima i čelnicima Uguru Sahinu i Ozlem Tureci.

“Veoma smo zadovoljni i činjenicom da Turska vodi 16 projekata razvoja anticovid vakcina, uključujući 12 koji se nalaze na listi SZO-a, kao i činjenicom da je jedna potencijalna vakcina u procesu testiranja na ljudima“, kazao je Erdogan.

Podsjetio je Erdogan da je inicijativom Turske SZO proglasio 2020. godinom zdravstvenih radnika te je kazao da je pandemija posebno teško pogodila ugrožene kategorije ljudi i da upravo tim kategorijama treba posebno pomoći i zaštititi njihova prava.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom ukazao na neophodnost borbe protiv rastuće ksenofobije, islamofobije, rasizma i neprijateljstva prema islamu.

“Ono na šta nas je ova pandemija još podsjetila je potreba za reformom sistema UN-a u svjetlu današnjih izazova, prijetnji i potreba. Uvjeren sam da je za efikasniji, demokratičniji, pravedniji i transparentniji sistem UN-a potrebno ojačati Generalnu skupštinu UN-a“, poručio je Erdogan.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.