Erdogan razgovarao s prestolonasljednikom Abu Dhabija Bin Zayedom

Savjetnik u vladi UAE-a za vanjske odnose Gargash je saopćio da razgovor dvojice lidera za cilj ima otvaranje nove faze u odnosima između dvije zemlje
Erdogan razgovarao s prestolonasljednikom Abu Dhabija Bin Zayedom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sinoć je telefonom razgovarao s prestolonasljednikom Abu Dhabija Mohamedom bin Zayedom, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su danas saopćili da je to bio važan afirmativni i prijateljski razgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik u vladi UAE-a za vanjske odnose Anwar Gargash na Twitteru je naveo da razgovor dvojice lidera za cilj ima otvaranje nove faze u odnosima između dvije zemlje.

"UEA želi graditi mostove i jačati saradnju s prijateljima i braćom kako bi se osigurala višedecenijska stabilnost za sve narode i države u regiji", poručio je Gargash.

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika ranije je saopćila da su Erdogan i Bin Zayed razgovarali o nizu bilateralnih i regionalnih tema, a novinska agencija Emirata (WAM) javlja da je cilj da se jača bilaterala zarad obostranih interesa.

Erdogan je 18. augusta primio savjetnika UAE za nacionalnu sigurnost Tahnouna bin Zyeda Al Nahyana, a turski predsjednik je istog dana izjavio da su razgovorima na najvišem nivou prethodili višemjesečni kontakti na obavještajnom nivou.

Erdogan je najavio da će UAE uskoro realizirati velike investicije u Turskoj jer je s obje strane učinjeno mnogo na unapređenju bilateralnih odnosa.