1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan razgovaro s Merkel: EU treba podržati dobrovoljni povratak u Siriju
Erdogan razgovaro s Merkel: EU treba podržati dobrovoljni povratak u Siriju

Erdogan razgovaro s Merkel: EU treba podržati dobrovoljni povratak u Siriju

Erdogan je poručio kako vjeruje da će, zajedno s pozitivnim pomacima u borbi protiv pandemije, od aprila početi siguran i turizam bez prepreka

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je poručio kako Evropska unija treba finansijski i tehnički podržati dobrovoljni povratak u Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Odjela za komunikacije Ureda predsjednika Turske navedeno je kako je Erdogan putem videokonferencije razgovarao s Merkel, a tokom razgovora bilo je riječi o bilateralnim odnosima i regionalnim temama.

Erdogan je istakao kako pridaje veliku važnost nastavku redovnih kontakata i dijaloga s kancelarkom Merkel.

Rekao je kako njegova zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv pandemije, da je u Turskoj započet proces postepene i kontrolisane normalizacije te kako se nastavlja i proces vakcinisanja stanovništva.

Erdogan je poručio kako vjeruje da će, zajedno s pozitivnim pomacima u borbi protiv pandemije, od aprila početi siguran i turizam bez prepreka.

Jedna od tema razgovora bile su i sirijske izbjeglice, a Erdogan je poručio kako je Turska jedina zemlja koja štiti i aktivno pruža pomoć milionima izbjeglica iz Sirije.

"EU treba pružiti finansijsku i tehničku podršku u vezi s dobrovoljnim povratkom u Siriju", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik govorio je i o potrebi ažuriranja Sporazuma 18. mart potpisanog između Turske i EU-a o pitanju migracija te kako je Turska i dalje pri konstruktivnom stavu oko istočnog Mediterana i Egejskog mora.

Jedna od tema bila je i Libija, a Erdogan je poručio kako je prioritet izglasavanje povjerenja novoj vladi kako bi što prije počela s radom.

Dodao je također da bi se politički proces u Siriji trebao učinkovito nastaviti.

HABERE YORUM KAT