Erdogan: Sramotno je da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao kako će njegova zemlja uvijek štititi prava svojih građana
Erdogan: Sramotno je da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u videoporuci objavljenoj na 4. Svjetskom forumu TRT-a poručio da je sramotno da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju, javlja Anadolu Agency (AA).

"Također, kada se to shvati kao područje izvan zakona, otvoreno samovolji, gdje nema kontrole, mjesto kojem će nas odvesti digitalizacija je fašizam", kazao je Erdogan u obraćanju te dodao:

"Iako digitalizacija proširuje prostor sloboda, ona ne bi trebala dovesti do novih nepravdi i nove marginalizacije. Na društvenim mrežama se ostavlja potpuno nekontrolisano područje pod izgovorom neograničene slobode, što dovodi do pojave viktimizacije. Slobodom se ne može nazvati poredak u kojem osobe vrše zlo i krivično djelo. Dobronamjerni koraci koje države poduzimaju kako bi zaštitile svoje građane ponekad se smatra miješanjem u slobode", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja, u tom smislu, uvijek štititi prava svojih građana.

"Ako (društvene mreže) dobrovoljno ne podrže naše dobronamjerne napore, Turska će i dalje, u svim okolnostima, štititi prava svojih građana", dodao je Erdogan.

Istakao je i kako su brojni međunarodni mediji otvoreno ignorisali i ostali nijemi na određena negativna dešavanja u Evropi.

"Nisu uputili nijednu rečenicu kako bi kritikovali francusku blokadu medija. Zaista je sramotno da neki mediji predvode islamofobiju i ksenofobiju. Ako se ne zaustavi svojevoljan pristup zauzet pod izgovorom slobode medija, Evropa i čitavo čovječanstvo će trpjeti štetu", kazao je turski predsjednik.

Istakao je također kako je pandemija koronavirusa značajno utjecala na sve sfere života širom svijeta.

"Zbog pandemije smo primorani da napravimo radikalne promjene u našim bilateralnim odnosima, ekonomiji, načinima kupovine i mnogim drugim područjima. Vidimo da je ovaj val promjena pogodio i medije, politiku i međunarodne odnose", kazao je Erdogan.

Dodao je da pripadnici separatističke terorističke organizacije PKK koji su usmrtili na stotine hiljada civila u Siriji krase naslovnice takozvanih prestižnih zapadnih časopisa.

"Također, oni koji su nama držali lekciju o slobodi medija namjerno su ignorisali neka dešavanja u različitim zemljama Evrope. Vidimo da se sličan dvostruki standard ponavlja i kada se radi o praksi izraelskih snaga sigurnosti koje izvode državni teror nad Palestincima. Palestinska djeca ubijena nasred ulice nisu ni vrijedna pomena u tim nezavisnim medijima", rekao je Erdogan.

Na kraju je još naglasio da, u momentima kada međunarodni mediji postaju monotoni, TRT World predstavlja glas pravde protiv nepravde.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog foruma TRT-a je "Međunarodni poredak i promjena dinamike u post-pandemijskom svijetu".

Dvodnevni forum se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava u digitalnom izdanju.