Erdogan: Turska će na ovaj ili onaj način vratiti svoje 1,4 milijarde dolara od SAD-a

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku s afričke turneje u okviru koje je boravio u posjeti Angoli, Togu i Nigeriji
Erdogan: Turska će na ovaj ili onaj način vratiti svoje 1,4 milijarde dolara od SAD-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će s američkim kolegom Joeom Bidenom razgovarati na Samitu G20 u Rimu o 1,4 milijarde dolara koje je njegova zemlja uložila u projekt borbenih aviona F-35 te poručio kako će Turska na ovaj ili onaj način vratiti svojih 1,4 milijarde dolara od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA)

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku s afričke turneje u okviru koje je boravio u posjeti Angoli, Togu i Nigeriji.

Jedna od tema o kojoj je govorio Erdogan bile su i izjave ambasadora 10 zemalja u vezi s biznismenom Osmanom Kavalom, jednim od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku koji je u toku, a koji je vezan za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda su poručile kako proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj te pozvale na oslobađanje Kavale, zbog čega su pozvani na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Erdogan je upitao zašto bi ambasadori 10 zemalja dali ovakvu izjavu u vezi sa slučajem Kavale.

"Oni koji brane ovaj 'otpadak Soroša' zapravo su u pokušaju toga 'kako da ga oslobodimo?' Našem ministru vanjskih poslova rekao sam da sebi ne možemo priuštiti da takve ugostimo u Turskoj", poručio je Erdogan, te dodao:

"U međunarodnoj zajednici Kavala je isto što i Soroš. Oni novcem pokušavaju uzdrmati svako mjesto koje žele. Treba ih pomno pratiti".

Upozorio je kako se pokušavaju infiltrirati i na Balkan.

"Pokušavaju se infiltrirati na Balkan, zastrašiti Balkan. Naravno, nećemo im dati priliku, ne treba dati. Rade slične stvari na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji, posvuda. Hvala Bogu, mi smo kao Turska jaki i ne dopuštamo im da se kod nas infiltriraju. Značajno je smanjen broj terorista i naša odlučna borba protiv terorizma će biti nastavljena", poručio je Erdogan.

Na pitanje u vezi s 1,4 milijarde dolara koje je Turska uložila u projekt borbenih aviona F-35 te prijedlog Sjedinjenih Američkih Država za prodaju borbenih aviona F-16 u zamjenu za raniju investiciju, Erdogan je odgovorio:

"Trenutno se vode razgovori na niskom nivou. Ali mi ćemo na ovaj ili onaj način dobiti naših milijardu i 400 miliona dolara. Ministri odbrane će uskoro razgovarati o tome. Vjerujem da ćemo ostvariti napredak. Razgovarat ću i s Bidenom na Samitu G20 u Rimu. Pitat ću ga: 'Šta radimo, šta se događa'. Nikada nećemo dopustiti da se naruše prava Turske", poručio je Erdogan.

Upitan je i za održavanje izbora u Turskoj te kazao kako neće doći do pomjeranja termina.

"Izbori u Turskoj će biti održani u redovnom terminu, a to je juni 2023. godine", kazao je Erdogan.

Govoreći o posjeti afričkim zemljama, Erdogan je poručio kako u Africi trenutno kažu da Turska svojim dolaskom tamo već sada stiže odnose koje Zapad ima s Afrikom. Poručio je kako su Afrikanci time zadovoljni.

"Pristupanje pod okrilje Turske fondacije Maarif znači krah terorističke organizacije FETO u Africi. FETO se počeo urušavati polako i u Južnoj Africi", dodao je Erdogan.

Dotakao se kratko i situacije u Siriji i regiji Idlib.

"Nastavljamo činiti ono što je potrebno i reagovati s našim teškim naoružanjem. Ne možemo dopustiti da ova stvar sama ide svojim tokom", naveo je Erdogan.

O tvrdnjama lidera glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua o političkim ubistvima, Erdogan je poručio kako su ovakve izjave lidera opozicione stranke potpuna besmislica.