Erdogan: Turska je sa svim kapacitetima uz Liban, Bejrut i libanski narod

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podsjetio je da je njegova zemlja avionom Oružanih snaga Republike Turske domah dostavila pomoć Libanu nakon eksplozije
Erdogan: Turska je sa svim kapacitetima uz Liban, Bejrut i libanski narod

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da Turska pažljivo prati informacije koje bi trebali pružiti vlasti Libana u vezi sa razornom eksplozijom u Bejrutu, napominjući da je njegova zemlja s svim svojim kapacitetima uz libanski narod, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pomno pratimo informacije koje će nam dati bratski Libanci i libanske vlasti. Ovo je zaista velika katastrofa. Turska je sa svim kapacitetima uz Liban, uz Bejrut i libanski narod", kazao je Erdogan novinarima nakon džuma-namaza koji je obavio u džamiji Aja Sofija.

Podsjetio je da je njegova zemlja avionom Oružanih snaga Republike Turske domah dostavila pomoć Libanu nakon eksplozije.

"U okviru toga posali smo i osoblje za traženje i spašavanje. Dostavili smo i medicinsku pomoć te pomoć u vidu terenskih bolnica. Kazao sam i gospodinu predsjedniku Michelu Aounu 'naše bolnice su i vaše bolnice, uvijek smo uz vas, ako je potrebno i prebacivanje povrijeđenih u našu zemlju. Povrijeđene možemo prevoziti u našu zemlju našim avionima hitne pomoći'. A isto ovo je i naš ministar zdravlja prenio ministarstvu zdravlja Libana. Nikada nećemo bratski Liban ostaviti samoga. Obim katastrofe je zaista ogroman. Liban, a posebno luka u Bejrutu je od velikog značaja za region. Činjenica da se takva luka suočila sa ovom situacijom doista je izazvala ozbiljne probleme u regiji", rekao je turski predsjednik te dodao:

"Naravno, posebno pitanje je sada koliko godina će biti potrebno da se to obnovi i oživi. Kako god, u materijalnom i duhovnom smislu Turska je sa svim svojim kapacitetima uz Liban", kazao je Erdogan.

Istakao je i kako je sporazum između Grčke i Egipta o ekskluzivnim ekonomskim zonama (EEZ) u Istočnom Mediteranu ništavan te da je Turska odlučna u nastavku provedbe sporazuma s Libijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske je također u četvrtak osudilo sporazum Grčke i Egipta o ekskluzivnim ekonomskim zonama u Istočnom Mediteranu.

Ističući kako Grčka i Egipat nemaju zajedničke pomorske granice, Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je takozvani pomorski sporazum ništavan i nevažeći za Ankaru.

”Takozvano demarkacijsko područje je locirano na Turskom kontinentalnom pojasu, kako je prijavljeno UN-u”, navelo je Ministarstvo.

Saopćeno je kako je Egipat prethodnim dogovorom koji je 2003. potpisao s grčkom administracijom na Kipru, već odustao od 11.500 kvadratnih kilometara svog kontinentalnog pojasa. Navodi se kako Egipat posljednjim takozvanim sporazumom opet gubi pomorsku jurisdikciju, a narušavaju se i prava Libije.

"Nema potrebe za raspravom s onima koji nemaju prava, posebno u oblasti pomorskih jurisdikcija", kazao je Erdogan.

Erdogan je još poručio da Turska nastavlja s razvojem, rastom i usponom visokog intenziteta i ubuduće.