Erdogan: Turska među istaknutim izvoznicima i proizvođačima u odbrambenoj industriji

Predsjednik Republike Turske i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se prema planu odvija i proizvodnja prvog domaćeg automobila
Erdogan: Turska među istaknutim izvoznicima i proizvođačima u odbrambenoj industriji

Predsjednik Republike Turske i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) Recep Tayyip Erdogan izjavio je još jednom da je Turska posljednje dvije decenije postigla ogroman napredak u oblasti odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Turska je među istaknutim izvoznicima i proizvođačima u brojnim poljima odbrambene industrije, uključujući bespilotne letjelice", kazao je Erdogan u obraćanju na sastanku pokrajinskih čelnika AK Partije u Ankari, glavnom gradu Turske.

Istakao je i da se prema planu odvija i proizvodnja prvog domaćeg automobila.

"Proces proizvodnje domaćeg automobila odvija se planiranim tokom. Nadamo se da ćemo 2023. godine na putevima vidjeti naš automobil", rekao je Erdogan.

Dodao je da će Turska uspješno sanirati svu štetu koja je pričinjena tokom nedavnih šumskih požara u toj državi.

"Odlučni smo da izbrišemo tragove koje su ostavili požari. Uz Božiju pomoć, ova država je jaka, narod je jak i uspjet ćemo u tome", kazao je.

Dotakao se i ekonomske situacija u zemlji, napominjući da će rezerve Centralne banke Turske premašiti 115 milijardi dolara nakon što budu završene i transakcije koje su trenutno na čekanju. Podsjetio je da trenutne rezerve Centralne banke iznose 109 milijardi dolara.

Komentarisao je i stanje tekućeg računa Republike Turske.

"U 2019. godini uspjeli smo deficit tekućeg računa, koji je godinama bio najveći problem naše ekonomije, pretvoriti u suficit. Uskoro ćemo ponovo svjedočiti istoj situaciji", kazao je Erdogan.

Poručio je da je AK ​​partija ostavila dubok trag na svakom pedlju zemlje, zahvaljujući novim pristupima i konceptima koja je unijela u politiku, uslugama koje je omogućila i velikim projektima koje je implementirala prethodne dvije decenije.

"Pokrenuli smo novu eru u Turskoj, uslugama koje su tri puta, pet puta i deset puta iznad svega što je učinjeno u historiji Republike", rekao je Erdogan.

Dodao je da je Turska jedna od rijetkih država koja zaista može ostvariti svoja suverena prava u regionu i svijetu.

"Dok se globalni politički i ekonomski poredak urušava iz korijena, naša država pokušava na najbolji način iskoristiti mogućnosti koje su pred nama", kazao je Erdogan.