Erdogan: Turska neće dozvoliti da narod bude pod teretom nepravednog povećanja cijena

Jasno je da postoji napuhanost u inflaciji, kao i po pitanju kursa, koja ne odgovara realnosti naše zemlje i ekonomije, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Erdogan: Turska neće dozvoliti da narod bude pod teretom nepravednog povećanja cijena

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, podsjećajući da su minimalne plate u Turskoj povećane za 50 posto, poručio kako će po potrebi ponovno u julu ove godine procijeniti stanje radnika uvidom u nivo inflacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktualna dešavanja.

Poručio kako je jasno da u Turskoj postoji problem inflacije. Osim s inflacijom, Turska se bori i s velikim problemom kao što je kretanje kursa.

"Jasno je da postoji napuhanost u inflaciji kao i po pitanju kursa, koja ne odgovara realnosti naše zemlje i ekonomije. Ako Bog da, što prije ćemo eliminirati ovaj problem i spriječiti da naš narod bude pod teretom nepravednog povećanja cijena", rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su minimalne plate u Turskoj već povećali za 50 posto, kao i plate službenika i penzije u rasponu od 26 do 31 posto. Erdogan je poručio kako nisu dozvolili da inflacija ugnjetava bilo koji nivo društva.

"Po potrebi ćemo ponovno u julu ove godine procijeniti stanje naših zaposlenih uvidom u nivo inflacije i sve uslove", poručio je Erdogan.

Podvukao je kako su odlučni da 2023. godina, 100. godišnjica osnivanja Republike, bude istinska historijska prekretnica i nezaboravna godina blagostanja za Tursku.

"Odlučni smo učiniti našu zemlju učinimo dijelom ekonomske lige prvaka", poručio je Erdogan.

Erdogan se dotakao i slučaja zastupnice Narodne demokratske partije (HDP) Semre Guzel, iako nije izgovorio njeno ime, čije su fotografije s teroristima PKK objavljene u turskim medijima.

"Ne želimo vidjeti ogranke terorističke organizacije PKK u našem parlamentu", rekao je Erdogan, misleći na Narodnu demokratsku stranku (HDP), kojoj taj zastupnica pripada. Erdogan je dodao kako je potrebna dokumentacija u vezi s ovim slučajem proslijeđena resornim komisijama u parlamentu.

Fotografije zastupnice HDP-a Semre Guzel s teroristom PKK Volkanom Borom u nedjelju su naširoko kružile turskim medijima.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.