Erdogan: Turska postaje centar za dizajniranje i proizvodnju svih vrsta motora

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao da se približavaju cilju da Turska bude adresa gdje će se dizajnirati i proizvoditi sve vrste motora, uključujući i vazduhoplovnu industriju
Erdogan: Turska postaje centar za dizajniranje i proizvodnju svih vrsta motora

Turska je na dobrom putu da postane centar za dizajniranje i proizvodnju svih vrsta motora, posebno u vazduhoplovstvu, rekao je u subotu predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

"Korak po korak, približavamo se cilju da Turska bude adresa gdje će se dizajnirati i proizvoditi sve vrste motora, uključujući i vazduhoplovnu industriju", kazao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na ceremoniji otvaranja Centra za isporuku i dizajn helikopterskog motora TEI-TS1400, prvog takvog turske proizvodnje.

Erdogan je naglasio da Turska takvim projektima ulazi u novu eru u odbrambenoj industriji.

Istakao je da će TUSAS Engine Industries (TEI) postati primjer i model u Turskoj s planiranim ulaganjima u projekat razvoja motora.

"Sa svakim novim korakom još jednom vidimo da na ovom geografskom području na kojem živimo ne možemo sa sigurnošću gledati u budućnost bez snažne odbrambene industrije", istakao je turski predsjednik.

Naglasio je da su turske vlasti posebno posvećene provedbi ciljeva u okviru ekonomske politike zemlje.

"Fokusirani smo na srednjoročne i dugoročne ciljeve u industriji, kao i na svim poljima naše ekonomske politike", istakao je Erdogan.