1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan: Tursku ćemo dovesti do ciljeva predviđenih za 2023, ojačati demokratiju i ekonomiju
Erdogan: Tursku ćemo dovesti do ciljeva predviđenih za 2023, ojačati demokratiju i ekonomiju

Erdogan: Tursku ćemo dovesti do ciljeva predviđenih za 2023, ojačati demokratiju i ekonomiju

Turski predsjednik je u potpunosti odbacio tvrdnje o navodnih 128 milijardi dolara deviznog deficita Centralne banke

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će ta zemlja ostvariti ciljeve predviđene za 2023. godinu te intenzivirati investicije i jačati demokratiju i ekonomiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske komentirao aktuelnu situaciju, uključujući i promjene u kabinetu koje uključuju osnivanje dva nova ministarstva i imenovanje tri nova ministra.

“Sinoć smo donijeli odluku o razdvajanju jednog ministarstva na dva i imenovali tri nova ministra u kabinetu. Zahvaljujem se razriješenim ministrici porodice, rada i socijalnih usluga Zehri Zumrut Selcuk i ministrici trgovine Ruhsar Pekcan. Želim uspjeh novim ministrima koji su ušli u kabinet i to ministrici porodice i socijalnih usluga Deryi Yanik, ministru rada i socijalne sigurnosti Vedatu Bilginu i ministru trgovine Mustafi Musu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je vrijeme da se svi nadležni u Turskoj usredotoče na ostvarivanje ciljeva zacrtanih za 2023. godinu i stotu godišnjicu osnivanja Republike, Erdogan je poručio da su do sada savladani brojni izazovi i da i predstojeći period neće biti lak.

“Skoro 20 godina koje smo ostavili iza sebe su od osnivanja Republike Turske bile najplodnije, najefikasnije razdoblje sa najviše vođenih borbi“, kazao je Erdogan i dodao da rastom i progresom Turske dolaze i veći izazovi i zamke.

Podsjetivši kako je Turska od 2002. godine i dolaska AK Partije na vlast bila suočena s brojnim izazovima, uključujući pokušaj vojnog udara, terorističke napade i dvoličnost međunarodne zajednice, Erdogan je kazao da zvanična Ankara nije poklekla pred svim tim problemima, već je odlučno savladavala prepreke i pravila nove iskorake.

Turski predsjednik Erdogan je odbacio i neistinitim ocijenio tvrdnje koje neki krugovi iznose o navodnom deviznom deficitu Centralne banke u iznosu od 128 milijardi dolara.

“Niti je ta brojka tačna, niti je tačno to što se govori o tome i cijeloj toj kampanji. To je pogrešno i netačno od početka do kraja. Puko neznanje u cijelosti“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da devizne rezerve Turske nisu nikome dodijeljene, niti bilo kome raspisane, Erdogan je kazao da su dešavanja na globalnoj ekonomskoj sceni u protekle dvije godine primorala Centralnu banku Turske na značajne devizne transakcije.

“Posebno se to odnosi na 2020. godinu koja je bila teška za cijeli svijet i za Tursku. Ova turbulentna ekonomska kriza zasigurno se jest negativno odrazila po našu zemlju“, kazao je Erdogan.

Dodao je da rezerve koriste za zadovoljavanje potražnje svih strana za transakcije kojima su potrebne strane valute, od uvoznika do investitora, realnog sektora do javnosti.

"Naša Centralna banka već dugo ne vrši ove transakcije na aukcijama, već preko market-maker banaka koje rade na 24-satnoj osnovi kako bi izbjegle ponoćne operacije prema našoj zemlji na azijskim tržištima", kazao je Erdogan.

On je također kazao da bi situacija bila daleko teža da turska Centralna banka nije bez oklijevanja zadovoljila potražnju za devizama te u tom kontekstu podsjetio je na turske ekonomske krize iz 1994. i 2001. godine.

HABERE YORUM KAT