Erdogan u Ankari primio prestolonasljednika Abu Dabija Al Nahyana

Nakon susreta dvojice lidera, najavljen je i sastanak širih delegacija dvije zemlje, kao i ceremonija potpisivanja niza bilateralnih sporazuma
Erdogan u Ankari primio prestolonasljednika Abu Dabija Al Nahyana

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana koji je doputovao u zvaničnu posjetu u Ankaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je Al-Nahyana primio uz najviše državničke počasti u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Nakon susreta dvojice lidera, najavljen je i sastanak bilateralnih delegacija, kao i ceremonija potpisivanja niza sporazuma.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da će Erdogan i Al Nahyan razgovarati o bilateralnim vezama Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i načinima jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja na različitim poljima.

Teme razgovora će biti sva regionalna i međunarodna pitanja i dešavanja koja se tiču ​​dvije zemlje.

Posjeta je uslijedila nakon telefonskog razgovora u kojem su 31. avgusta Erdogan al-Nahyan razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u septembru da u posljednje vrijeme u odnosima Turske i Emirata preovladava pozitivna atmosfera.

Prijemu su prisustvovali i šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, turski ministar okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Murat Kurum, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar finansija i trezora Lutfi Elvan, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Direkcije za administrativne poslove Metin Kiratli, glasnogovornik Ibrahim Kalin, direktor Centralne banke Turske Sahap Kavcioglu i drugi zvaničnici.