Erdogan uputio poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju

Na 29. godišnjicu masakra u Hodžaliju, s rahmetom se sjećamo naše azerbejdžanske braće, koji su nemilosrdno ubijeni, a među kojima su žene, djeca, stariji ljudi, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Erdogan uputio poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je u petak poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju, koji su izvršile armenske oružane snage tokom agresije na Azerbejdžan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se na zvaničnom Twitter profilu prisjetio 613 azerbejdžanskih žrtava, ubijenih na današnji dan 1992. godine.

"Na 29. godišnjicu masakra u Hodžaliju, s rahmetom se sjećamo naše azerbejdžanske braće, koji su nemilosrdno ubijeni, a među kojima su žene, djeca, stariji ljudi. Svih ovih godina nismo niti nećemo zaboraviti bol i uvijek ćemo iznova osjetiti tugu. Izražavam saučešće prijateljskom i bratskom narodu Azerbejdžana", poručio je Erdogan, te dodao:

"Mi smo jedan narod, dvije države. Turska će nastaviti podržavati Azerbejdžan u borbi za pravdu".

Hodžali je kasaba koju su armenske snage okupirale krajem 1991. godine. Riječ je o mjestu koje se prostire na 936 kvadratnih kilometara i u kojem je živjelo 2.605 porodica, odnosno oko 7.000 osoba. Armenska vojska je prethodno zauzela Hankendi, glavni grad Gorskog Karabaha, a potom su metom njihovih napada postala azerbejdžanska sela, od kojih je Hodžali bio najveće. U Hodžaliju se nalazi jedini aerodrom u regiji i bio je važan kanal prometa humanitarne pomoći Azerima u toj regiji.

Krajem januara 1992. godine, armenska vojska je u potpunosti opkolila Hodžali, a 25. februara je počela žestoka oružana operacija okupacije mjesta.

Prema zvaničnim podacima, u masakru u Hodžaliju ubijeno je 613 civila, među kojima 106 žena i 83 djece. Teško je ranjeno 487 osoba. Armenske snage su zarobile 1.275 osoba, od kojih se 150 još uvijek vodi kao nestali.