Erdogan uputio poruku povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom "podići svijest o našoj djeci s posebnim potrebama"
Erdogan uputio poruku povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Izražavam veliko poštovanje i ljubav prema braći i sestrama s Downovim sindromom i njihovim cijenjenim porodicama na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom", rekao je Erdogan u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Istakao je da je cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom "podići svijest o našoj djeci s posebnim potrebama".

"Vi obogaćujete naš svijet i činite ga ljepšim", dodao je predsjednik Turske.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. marta s ciljem podizanja svijesti, a taj datum izabran je kako bi označio jedinstvenost Downovog sindroma u trisomiji 21. hromozoma.

Simbol Dana sindroma Down su rasparene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo rasparene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s tim sindromom da se što bolje integrišu u društvo.