Erdoğan'dan Konya'daki göçükle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından yürütülen 100 bin sosyal konut tanıtım toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'daki göçükle ilgili konuştu.
Erdoğan'dan Konya'daki göçükle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından yürütülen 100 bin sosyal konut tanıtım toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada Konya'da meydana gelen ve ikisi çocuk üç kişiye mezar olan göçükle ilgili konuştu.

“İnsanoğlu göğe yakın değil, toprağa yakın yaşamalıdır”


Yakın tarihte Türkiye’nin yaşadığı ekonomik ve sosyal krizlerin diğer alanlarla beraber şehirler üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu belirten Erdoğan, bu etkilerin başında çarpık kentleşmenin geldiğini söyledi. Erdoğan, “Bizim 17 yıldır ortadan kaldırmaya çalıştığımız bu sorun, 1950’lilerden başlayan çoğu ekonomik sebepli düzensiz göçlerin sonuçlarından bir tanesidir. İnsanoğlu göğe yakın değil, toprağa yakın yaşamalıdır. Öyle konutlar yapıldı ki, 20-30-40 kat binaların içinde yaşamak mümkün değil. Bu bizim komşuluk hukukumuzu ortadan kaldırdı. Aynı binanın içinde yaşıyor ama birbirlerini tanımıyordu. Komşu ölüyor, diğerinin ondan haberi yok. Bu bize yakışmadı. Onun için bizim yeniden geçmişte olduğu gibi mahalle kültürümüzü inşa etmemiz lazım. Çeşitli nedenlerle kırsaldan göç eden vatandaşlarımız genellikle denetimsizlik neticesinde şehirlerin etrafına gecekondu dediğimiz sağlıksız yerleşim yerleri kurmuşlardır. Popülist siyasetçilerin özellikle seçim dönemlerinde göz yummasıyla bu gecekonduların sayısı daha da artmıştır. Bu oralara yerleşenlere birer ihanettir. Çünkü ne sokaklar sokak, ne alt yapı var, herhangi bir depremde, yeni Konya’da olan hadiseyi duydunuz, yığma bir gecekonduda ikisi çocuk üç kişi öldü. Bunlara eyvallah etmek mümkün mü? İstanbul gibi bir şehirde aynı şeyler yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi alıyor