Erdoganova poruka povodom Kurban bajrama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će radost Kurban bajrama ove godine sigurno umanjiti činjenica da hadž ili hodočašće obavlja ograničen broj vjernika zbog pandemije koronavirusa
Erdoganova poruka povodom Kurban bajrama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u video poruci objavljenoj povodom Kurban bajrama poželio sretne bajramske praznike muslimanima u Turskoj i u cijelom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da će radost Kurban bajrama ove godine sigurno umanjiti činjenica da hadž ili hodočašće obavlja ograničen broj vjernika zbog pandemije koronavirusa.

"Nadamo se ipak da će naredne godine milioni muslimana ponovo ljubavlju, entuzijazmom i radošću ispuniti harem Kabe i svetu zemlju. A što se tiče Turske, naša zemlja je borbu protiv pandemije vodila veoma uspješno, ne samo u oblasti zdravstva nego i u svim drugim oblastima, zbog čega je dobila pohvale iz cijelog svijeta. S procesom normalizacije, život u gotovo svim sektorima, osim turizma, dostigao je dinamiku kojom smo ponovo skoro na nivou koji smo imali prije epidemije", kazao je Erdogan.

Istakao je da je vrlo važno da se svi građani pridržavaju mjera kao što je održavanje lične higijene, nošenje maski i održavanje socijalne distance kako bi održali dosadašnji napredak i nastavili ostvarivati još veće ciljeve.

"Tokom perioda pandemije, posvetili smo posebnu pažnju i pružili podršku svakom građaninu naše zemlje, počevši od ljudi s najnižim primanjima", dodao je turski predsjednik, napominjući da su proveli brojne programe podrške kako bi sačuvali radna mjesta.

"Mogućnosti i sredstva Republike Turske pružilo smo za svih 83 miliona naših građana te tako omogućili da sa entuzijazmom gledamo u budućnost. Nemamo ni najmanju sumnju da će naš narod, sredstvima koja smo im pružili, svojom marljivošću, trudom i produktivnošću, dati doprinos u ostvarenju ideala velike i snažne Turske", rekao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će Turska i u narednom periodu nastaviti sa novim pobjedama i napretkom na svim poljima.

"Odlučni smo da pobjedom zaključimo našu borbu na širokom području od Iraka i Sirije do Libije za sebe ali i za naše prijatelje i braću u ovim zemljama. Nastavit ćemo također s naporima da zaštitimo naša prava na Istočnom Mediteranu i Egejskom moru. U skladu s vakufom Fatiha Sultana Mehmeda, nećemo oklijevati da ostvarimo naša suverena prava, kao na primjeru džamije Aja Sofije, koju smo ponovo otvorili za molitvu", rekao je Erdogan, poručivši da će njegova zemlja uvijek biti uz obespravljene i potlačene.

"I dalje ćemo biti uz sve one koji trpe nepravdu, tiraniju i progon, gdje god da žive u svijetu i bez obzira na njihovu religiju, porijeklo ili kulturu. Sve dok imamo Allahovu pomoć i podršku naroda, nastavit ćemo ovu pravednu i časnu borbu do posljednjeg daha", kazao je predsjednik Republike Turske.