Erkekler için en uygun hediye sizce nedir?

Büyük bir geçmişe sahip olan tesbihler, kimisine hediye kimisine koleksiyon için gidiyor. Tevfik Sefa Hasırcı, tesbihe verilen emek ve işlenen değer hakkında bilgiler aktardı.
Erkekler için en uygun hediye sizce nedir?

Binlerce yıllık geçmişi olan tesbihler, geleneksel bir obje olmanın ötesine geçerek günümüzde hala önemini koruyan bir kültürel simge olarak karşımıza çıkıyor. El işçiliği ve özel tasarımlarıyla öne çıkan tesbihlerin aynı zamanda manevi bir değere sahip olduklarını belirten Türbeönü Çarşısı esnaflarından Tesbihçi Tevfik Sefa Hasırcı, 7 yaşından beridir babasından da esinlenerek bu mesleği sürdürdüğünü söyledi. Hasırcı, Tesbihin hem İslam dininin sembolü olduğundan hem de Osmanlı zamanından bugüne kadar gelmesinden dolayı önemli olduğunu söyledi.

konya-turbeonu-carsisi-tesbihci.jpg

ERKEĞİN ZİYNET EŞYASI

Tesbihin erkekler için ziynet eşyası olduğuna değinen Tesbihçi Hasırcı, “Nasıl bilezik, kolye veya yüzük kadınların ziynet eşyasıysa, tesbih de erkeklerin ziynet eşyasıdır. Bir erkeğe alınabilecek en güzel ve anlamlı hediye de tesbihtir. Anlamı ise, tesbih yapımında çok büyük emek olduğundan dolayı çok fazla da değeri vardır. Bu kadar değerli bir şey verildiğinde, o erkek kendini kadın karşısında çok değerli hisseder.” dedi.

konya-turbeonu-carsisi-tesbihci-001.jpg

‘HER TESBİHİN FARKLI USTALARI VAR’

Satışını yaptığı tesbihleri Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin ettiklerini söyleyen Hasırcı, “Doğudan, batıdan, güneyden farklı farklı illerden gelen tesbih çeşitlerimiz bulunuyor. Bunların içerisinde hayvansal gruplar da var, doğal ağaç gruplar da var. Hepsi içerisinde ayrı ayrı emek bulunduruyor. Her tesbihin farklı ustaları var. Her tesbih boncuğu teker teker bir sanatçı tarafından deliniyor. Zaten tesbih imalatı yapan ustalarımızın hepsi de bizim değerli sanatçılarımızdır.” ifadelerini kulandı.

konya-turbeonu-carsisi-tesbihci-002.jpg

TESBİHE VERİLEN EMEK GÖZ BİLE BOZUYOR

Bir tesbihe 2 ay emek veren ustaların olduğunu söyleyen Hasırcı, çakılı tesbih modellerinde ustaların çoğunda bu tesbihin yapımında görme bozukluğu yaşadığını ve çok büyük emek sarf ettiklerini belirtti. Hasırcı, “Üzerinde 10 bin çakı olan tesbihler var. Gerçekten çok emek isteyen ürünler bunlar. Mantıken bu kadar emek verildiğinde değeri de verilen emek kadar fazla oluyor.” diye konuştu.

konya-turbeonu-carsisi-tesbihci-003.jpg

Etiketler :