Erken yaşta teşhis büyük önem taşıyor

Özel Can Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi verdiği kaliteli eğitimle engelli bireylerin hayata kazandırılmasında büyük rol oynuyor. Her branşın, her özel grubun kendine ait bir eğitim skalası olduğunun altını çizen Ali Tamer Zeyrek, erken yaşta teşhisin önemine dikkat çekti.
Erken yaşta teşhis büyük önem taşıyor

Engelli bireylerin toplumda görünür kılınmasında büyük görev üstelenen Özel Can ve Rehabilitasyon Merkezi, verdiği hizmetlerle engelleri aşmada köprü görevi görüyor. Her yaş grubuna eğitim verdiklerini ifade eden Özel Can Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Ali Tamer Zeyrek, “Zihinsel engellilere, özel öğrenme güçlüğü olanlara, yaygın gelişimsel bozukluğa sahip otizmli çocuklara, fiziksel engelli ve işitme engelli bireylerimize özel eğitim veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü programların içerisine bireyin ihtiyaç duyduğu programları da dahil ederek özel öğrencilerimize birebir eğitimler vermekteyiz” cümlelerini kullandı.

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-1.jpg

‘HER YAŞA EĞİTİM UYGULANABİLİYOR’

Her yaşa eğitim uygulanabildiğinin bilgisini veren Ali Tamer Zeyrek, “Zihinsel engellilere, özel öğrenme güçlüğü olanlara, yaygın gelişimsel bozukluğa sahip otizmli çocuklara, fiziksel engelli ve işitme engelli bireylerimize özel eğitim veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü programların içerisine bireyin ihtiyaç duyduğu programları da dahil ederek özel öğrencilerimize birebir eğitimler vermekteyiz. Şu anda 200’e yakın kayıtlı öğrencimiz var. 30-40 tane çocuğumuz pandemiden dolayı evlerinden çıkamıyor ve tedbirlerini bırakmıyorlar. Özel eğitim birebir temaslı eğitim olduğu için mola vermiş durumdalar. Devletimiz, ‘Her yaşta eğitime ihtiyaç, her yaşta tedaviye ihtiyaç’ mantığıyla hareket ediyor. Bu nedenle 80 yaşındaki engelli bir bireyimizin de tedavi ve eğitim almaya hakkı vardır. Engelli bireylerimizin aileleri Rehberlik Araştırma Merkezine müracaat ediyorlar. Orada uygun görülen her yaş grubuna Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimizde hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu.

ali-tamer-zeyrek.jpg

‘ÖNCE TEŞHİS KONULMASI GEREKİYOR’

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinden hizmet alabilmek için öncelikle bireye hastaneden teşhis konulması gerektiğini aktaran Zeyrek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu teşhis doğrultusunda engelli raporu alınıyor. Rapor çıktıktan sonra Rehberlik Araştırma Merkezlerine müracaat ediyorlar. Oradan da bir rapor uygun görülürse eğitime ve tedaviye ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Sonradan bize hastalar ve öğrenciler müracaat ediyor. Müracaatlarla birlikte rehabilitasyon merkezimizde bir yıllık eğitimler başlıyor. Devletimiz hangi eğitimi uygun gördüyse o eğitimler doğrultusunda program gönderiyor. Bu programa uygun günlük ve yıllık planlar hazırlıyoruz. Hazırladığımız programları uyguluyoruz. Uyguladığımız programların aylık performans kayıtlarını tutuyoruz. Bir yıllık eğitim sürecinin sonunda ise Rehberlik Araştırma Merkezlerimiz, öğrencilerimizin eğitimden ne kadar fayda gördüğünün değerlendirmesini yapıyor. Uygun görülürse tekrar bir yıl daha eğitim veriliyor, uygun görülmezse eğitim veya tedavisi yeterli geldiyse bu iş sonlandırılıyor.”

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-4.jpg

‘BİREYİN İHTACI DOĞRULTUSUNDA EĞİTİM VERİLİYOR’

Her branşın, her özel grubun kendine ait bir eğitim skalası olduğunun altını çizen Zeyrek, “Bireyin ihtiyaçları doğrultusunda eğitime devam ediliyor. Rehberlik Eğitim Merkezi, bireyin eğitimsel anlamda ne kadar hazır duruma gelip gelmediğine bakıyor. Yeterli gelmezse akranlarıyla aynı seviyeye ulaşıncaya kadar mücadele ediyor. Rehabilitasyon merkezimizde Özel Eğitim Bölümlerinden mezun olan öğretmenler ya da çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenler ya da sınıf öğretmenlerinden, devletin uyguladığı eğitim programlarından belge almış olan hocalar çalışıyor. Sadece eğitimcilerimiz değil rehberlik servislerimiz de var. Psikologlar ve rehber öğretmenler de çalışabiliyor. Devlet okulunda yeterli gelemeyen ve akranlarıyla aynı seviyede olamayan çocukların akranlarıyla aynı seviyeye geçmelerini sağlıyoruz. Çünkü birebir ilgileniyoruz. 40’ar dakikalık dersler veriyoruz. Bireyin kendi problemi ve özür durumuna göre bireyin ilerlemesini sağlıyoruz. Gerçekten devlet okulunda özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımız var” ifadelerini kullandı.

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-2.jpg

‘ERKEN YAŞTA TEŞHİS BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR’

Erken yaşta teşhisin konulması, erken yaşta problemin çözülmesi bizim ilerlememizi hızlandıracak ve eğitim süresini kısaltacak bir durumdur” diyen Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ O nedenle doğru teşhis için öncelikle velilerimizin uzmana müracaat etmeleri lazım. Tam teşekküllü hastanelerde çocuk psikiyatrilerine, çocuk nörologlarına müracaat edip çocukların değerlendirmeye alınması gerekiyor. Eğer uzmanlarımız çocukta problem görürse zaten yönlendiriyorlar. Otizmli çocuklarda veya zihinsel problem yaşayan çocuklarda ya da öğrenme güçlüğü olan çocuklarda tespitler çok zor oluyor. Çünkü birey bizi yanıltabiliyor. Diğer faktör de ailenin çocuğuna böyle bir durumu konduramamasıdır. Eğer aile çocuğuna konduramıyorsa hekimi de yanıltabiliyor. Öğrenme güçlüğü olarak başlayıp mental olduğunu tespit ettiğimiz hastalar oluyor ya da mental mi acaba deyip de öğrenme güçlüğü olan hastalar oluyor. Testler her yıl yenilendiği ve yaş grubuna göre yapıldığı için yaş büyüdükçe netleşiyor. O zaman da geç kalınmış oluyor.”

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-3.jpg

‘KONYA’DA YAKLAŞIK 58 TANE REHABİLATSOYN MERKEZİ VAR’

Konya’da yaklaşık 58 tane rehabilitasyon merkezinin olduğunu belirten Zeyrek, “Bizler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehabilitasyon merkeziyiz. Engelli ve Bakım Rehabilitasyon Merkezleri de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlıdır. Yönetmelik ve mevzuatı da farklı olur. Bizlerde çocuklar yatılı kalmazlar seanslı gelirler. Ve ihtiyaçları doğrultusunda birebir eğitim alırlar. Oralarda ise yatılı kalırlar. Orada barınma ve sağlık hizmetlerini karşılarlar. Devletin bize sağladığı destek eğitimsel boyuttadır. Devletimiz öğrencilerimizin seans ücretini belli bir oranda karşılıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-5.jpg

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-6.jpg

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-7.jpg

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-8.jpg

ozel-can-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezi-9.jpg