Et fiyatlarındaki artış durmuyor!

Yılbaşından bu yana kırmızı ette birçok kez fiyat artışı yaşandı. Fiyat artışlarının sebebini maliyetlerin yükselmesinden dolayı olduğunu söyleyen üretici Kasım Üstün, ancak maliyetlerin azalmasıyla et fiyatlarının düşebileceğini aktardı. Üstün, bu nedenle birçok üreticinin işi bıraktığını da belirtti.
Et fiyatlarındaki artış durmuyor!

Son dönemlerde yaşanan fiyat artışlarından dolayı tartışma konusu olan kırmızı ete birçok kez zam geldi. Hem satıcıların hem de alıcıların şikayetçi olduğu durumu, Üstünkardeşler Hayvancılık sahibi Kasım Üstün değerlendirdi. Üreticinin maliyetlerinde çok fazla artış yaşandığını vurgulayan Üstün, “Gelen zamlar tüketiciler için çok yüksek bir zam oranı. Ama yetiştiriciler olarak baktığımız zaman bizim girdilerimize gelen zam bu fiyatın çok daha üzerinde. Örneğin geçen yıl harman zamanında saman 1,2 liraydı, şu anda ise 4,7 lira. Yani yaklaşık olarak yüzde 400 zam geldi. Geçen yıl 6. Ayda et 100 civarıydı. Şu anda 165 lira. Yaklaşık olarak yüzde 60 bir zam gelmiş. Girdilerimize gelen zam yüzde 300-350.” dedi.

kasim-ustun.jpg

‘ÜRETİCİLER İŞ BIRAKIYOR’

Birçok et üreticisinin maliyetleri karşılayamadığından dolayı işi bıraktığını söyleyen Üstün, “Et fiyatı dönemsel olarak şu an dalgalı ilerliyor. Arttığı da azaldığı da oldu. Arz ve talebe göre de değişkenlik gösteriyor. Şu anda et fiyatı 165 lira. Yükselişinin sebepleri maliyetler. Bir de hayvan varlığının düşük olması etkiliyor. Şu an besici üretimini gerçekten çok zor yapıyor. Bağlanan paraya, çekilen zorluğa değmiyor. İleride daha büyük sorunlar yaşayacağız gibi görünüyor. Çünkü bizden sonraki kuşak bu işi yapmayacak. Verilen uğraşın karşılığı maalesef alınamıyor. Mesleğin devamı hayırlı görünmüyor. Geçmiş 3 yılın henüz zararları var. Bu zararların kapatılması için 5-6 yıl geçmesi lazım. Üretici şu anda üretmiyor. Birçok kişi işini bıraktı. Yaklaşık olarak yüzde 35 civarı üretici bu işi bıraktı. Kazançları olmadığı için insanlar bu işi terk ediyor.” şeklinde konuştu.

kirmizi-et-1.jpg

‘SATIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI’

Et satışlarında azalma yaşandığını ve depremin et ve süte olan etkisinden bahseden Üstün, “Satışlarda ister istemez bir düşüş yaşandı. Eğer eskisi gibi ete talep olsaydı şu an Türkiye’deki hayvan varlığı bu talebi karşılamaya yetmezdi. Et fiyatlarının düşmesi için bizim girdi maliyetlerimizin düşmesi lazım. Girdi maliyetlerimiz düşmediği müddetçe, et fiyatları da düşmez. Şu anda Türkiye’de en ucuz ürün et ve süttür bana göre. Örneğin yarım litre süt 5 lira. Herhangi bir kafede çay 18 lira. Ama biz bir litre sütü 11-12 liraya satıyoruz. Depremin yaşanması da eti değil daha çok sütü etkiledi. Oradaki firmalar süt alamadı. Konya’daki süt fiyatları ortalama 10-12 lirayken o bölgedeki bazı fırsatçı firmalar sütleri 7 buçuk liraya kadar indirip, o şekilde aldılar.” diye aktardı.

kirmizi-et-2.png

‘FİYATLAR ANCAK BU ŞEKİLDE DÜŞER’

Üreticinin maliyetlerinin düşünce et fiyatlarının da düşeceğinin altını çizen Üstün, “Deprem olduğu için et fiyatlarında fırsatçılık yapan üretici ben henüz burada duymadım. Genellikle bu fiyat yükselişi maliyetlerle ilgili. Sütte fırsatçılık yapanlar oldu ama ette böyle bir durum yaşamdık. Deprem bölgesinden yaklaşık 30-40 tanker sütü Konya’ya getirdik. Sırf oradaki yetiştiriciler sıkıntı yaşamasın diye. Bazı büyük firmalar sütü olmayıp, dolaylı yollardan tekrar sütü ucuz fiyata alabilmenin peşine düştüler. Böyle fırsatçılara geçit verilmemeli. Umuyoruz ki maliyetlerimiz düşer. Maliyet fiyatlarımız düşerse ancak o zaman et fiyatları da düşer.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

kirmizi-et-3.png

 Muhabir
Etiketler :