Etliekmeği de pandemi vurdu

Etliekmek tüketimin pandemi nedeniyle azaldığını ifade eden Vedat Honça, “Esnafımızın aldığı yüksek tedbire rağmen insanların dışarıdan yemek konusundaki tedirginlikleriyle eski günlerimizdeki işlerimizi arar olduk" dedi.
Etliekmeği de pandemi vurdu

Konya’da düğün, taziye, misafir ağırlama gibi etkinliklerin pandemi nedeniyle kısıtlanması, sofraların baş tacı olan etliekmeğin tüketimini azalttı. Etliekmeğe olan rağbetin düşmesi fırınlarda işlerin azalmasına sebep oldu. Bunun yanında; doğalgaz, elektrik, kira gibi maliyetlerin son dönemlerdeki ciddi artışı, fırın piyasasındaki fiyat güncellemesini de kaçınılmaz kıldı. Konya’da geçtiğimiz hafta etliekmek, börek, bıçak arası gibi ürünlerde yaşanan fiyat değişikliklerini değerlendiren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Hamurda yüzde 10 ila yüzde 25 arasında fiyat ayarlaması yapıldı. Bunun sebebi maliyet artışından dolayıdır. Hem kurumsal zamlar hem de un, odun gibi başlıca ürünlerimizdeki maliyet artışlar da yine bizleri etkiledi. Bu doğrultuda da fiyat güncellemesi kaçınılmaz oldu” şeklinde konuştu.

vedat-honca-002.jpg

PANDEMİ SEBEBİYLE İŞLER AZALDI

"Eskiden 'Her gün Konya'dan İstanbul'a uzanacak kadar hamur açıyoruz' derdik ancak eski günlerimizi arıyoruz. Pandemi nedeniyle işlerimizde de ciddi azalma söz konusu. Esnafımızın aldığı yüksek tedbire rağmen insanların dışarıdan yemek konusundaki tedirginlikleriyle eski günlerimizdeki işlerimizi arar olduk. Eskiden günlük ortalama 120 bin etliekmek üretip satardık. Şu anda bu rakam yüzde 50 düştü. Kilometre bazında Konya’dan İstanbul’a kadar uzanacak etliekmek üretimimiz varken şimdiki üretimimiz Ankara’ya ancak ulaşır. Bu da atıl kapasiteye düşmemizden kaynaklıdır” ifadelerini kullandı.

EKMEK FİYATI DA DEĞİŞECEK

Etliekmek hamurunun 1 lira 80 kuruştan 2 lira 25 kuruşa çıktığını hatırlatan Başkan Honça, “Geçen hafta yaptığımız bu uygulamayla dengeyi sağlamaya çalıştık. Şimdi de yine maliyet artışlarından dolayı simit, yufka ve ekmekte de önümüzdeki dönemde fiyat ayarlaması söz konusu olacaktır. Türkiye genelinde fiyat dengesi olması gerekmektedir. Ekmeğin kilogram fiyatı şu an için 7.5 TL’dir. Konya’da da maliyetlere göre dengeyi sağlamamız gerekir” dedi.

2019’UN ARTIŞI GEÇ YAPILDI

Son dönemlerde ekmek fiyatının 1 lira 10 kuruştan 1 lira 20 kuruşa çıkmasının yeni bir karar olmadığını dile getiren Başkan Honça, “2019’da haksız rekabetten ötürü ekmek fiyatlarında güncelleme kararı almıştık. Fakat bunu uygulamaya koyamamıştık. Bunu fiyatlara yansıtmamız geç olunca yeni alınmış karar gibi gözüktü. Bu 2019 yılının 10. ayında aldığımız bir karardı. Şimdi 2020 için yeni bir güncelleme söz konusu olacaktır” diye konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ