Ev tipi üretimin adresi: Ebrar Unlu Lezzetler

2007 yılında 15 metrekare imalat alanında yaptığı ürünlerin satışıyla unlu mamul sektörüne giriş yapan Ebrar Unlu Lezzetler İşletme Sahibi Mürüvvet Uğur, bugün gelinen noktada özel donanımlı imalathanesi, 3 farklı noktadaki şubesi ve bir de kafesiyle hizmet veriyor.
Ev tipi üretimin adresi: Ebrar Unlu Lezzetler

muruvvet-ugur.JPG

Sizi tanıyabilir miyiz?

Konya'nın Karapınar ilçesinde doğdum. Evliyim, üç çocuğum ve bir de torunum bulunmaktadır. 13 yıl önce işletmemiz faaliyetlerine başladı. Hep bir girişimde bulunmak istedim ama unlu mamul üzerine hizmet verme düşüncesi aklımda değildi.  Daha önce mefruşat işi ile ilgilendim. Mahalle pazarımızda belediyenin kadınların el işlerini satacağı bir alan oluşturduğunu duydum. Çadırlarla oraya yer açıp kendi el işlerimizi satarak iş hayatına giriş yaptım. Para kazanmak çok zevkli bir işti. Ama sürekli eşya taşımak beni yordu ve bırakmak istedim. Pazar halkı, standımız hareketli olduğu için bırakmamızı istemediler. Ama çok ilerleyemedim ve bıraktım.

onemli1-001.jpg

Unlu mamul üzerine hizmet vermeye nasıl başladınız?

İş kadını olmak, kendi paramı kazanmak gayet mutluluk verse de ciddi zorluk yaşatıyordu. Özellikle pazara eşya taşımak meşakkatli bir işti. Daha sonra devren satılık bir unlu mamul işletmesi denk geldi. Bir anda burayı almak ve iş hayatıma kendi yerimde devam etmek istedim. Ailemle görüştüm. Hem eşim hem de çocuklarım sıcak baktı ve beni destekledi. İlk olarak bir pastanenin bayisi olarak onların ürünlerini sattık. Her şey hazırdı ama satış-pazarlama alanında çok fazla bilgim yoktu. Hesapsız olarak açtığım iş yerimde tek isteğim ticaret yapmaktı. İlk dönemimde komşularımın desteği beni ayakta tuttu. Hem ev hem de işi yönetmek zor geldi. Fakat 'iş yerini açtı, beceremeden kapattı' demesinler diye dayandım. Bir şekilde bu yıpranma süreci geçti ve işler rayına girdi. Bir süre sonra kendim börek ve poğaça yapıp satmak istedim ve insanlar lezzetlerimizi çok beğendi.  İşlerimiz giderek açıldı. İşletmemizin yanındaki 15 metrekarelik alanı da aldım ve orayı atölye olarak kullandım.

onemli2.jpg

Kadın olarak iş tecrübenizde nasıl zorluklar yaşadınız?

Hem ilk iş deneyimimde hem de işletmemi kurduğumda çeşitli zorluklar yaşadım. Örneğin, üretimimizde kullanmak üzere ham madde temini için fabrikalara gittiğimde kadın olduğumdan dolayı umursamaz tavırlar sergileyen markalar oldu. Un, yağ satın almak istediğimde ilgisiz yaklaştılar. İşletme sahibi olduğumu bilmiyorlardı. O zaman benimle ilgilenen, ticaret yapan firmalarla hala alışveriş yapmaya devam etmekteyim.

onemli3-001.jpg

Şubeleşme sürecinizi anlatır mısınız?

Her gün sabah 7'de işe koyuluyor ve yoğun tempoda çalışıyordum. Eleman yetiştirmeye ve ekibimi oluşturmaya başladım. Daha sonra şubeleşme sürecine gittik. İlk olarak Yazır Mahallesi'ne ilk şubemizi açtık. İlk işletmemiz site içerisindeydi. İmalathanemizin de orada bulunması bazı kesimleri rahatsız etti ve şikayette bulundular. Bu doğrultuda da imalat için boş bir arsa alarak Kelebekler Vadisi güzergâhına taşıdık. Hem imalathanemiz hem de Yazır şubemiz çalışmalarını sürdürürken misafirlerimizi ağırlayacak bir alanımızın da olması gerektiğini düşündük ve Ebrar Kafe fikrimizi hayata geçirdik. Daha sonra unlu mamullerde Sancak ve Meram'a da şube açtık. Şuanda bin metrekarelik imalathanemiz ve 4 farklı şubemiz bulunmaktadır. Toplamda ortalama 100 civarı çalışanımız vardır. Personellerimizin de yüzde 90'ı hanımlardan oluşmaktadır.

onemli4-001.JPG

Üretimde kullandığınız malzemeler hakkında bilgi verir misiniz?

Tüm ürünlerimizde kullanacağımız ham maddeler ayrı olmaktadır. Kurabiyemizde ve poğaçamızda ayrı markalardan ayrı ürünler kullanmaktayız. Eskiden evimizdeyken bir unu tüm ürünlerde kullanırdım. Ama işletme yönetince her ürün için farklı un türleri olduğunu görmüş oldum. Hem markası hem de çeşidi ürüne göre değişmektedir. Yağdaki su oranını, yazlık ve kışlık yağ olmasına göre tek tek ve ayrı ayrı hesaplayıp kullanmaktayız. Bünyemize yeni kattığımız ürün çeşitlerinde fırın süresini öğrenmemiz zaman aldı. Deneme yanılma yöntemiyle kıvamı tutturup doğruya ulaştık.  Aynı şekilde yine ürünün tezgahta durma süresi ve hangi ürün hangi aralıkta bozulur konusunu da incelemeler sonrası test ettik. Şu anda tam teşekküllü bir laboratuara sahibiz. Personelimizi de ona göre yetiştirdik. Aylık bir ton tereyağı tüketmekteyiz. Amacımız çok para kazanmak değil, en iyi hizmeti verebilmektedir. Tüm çabamızı da bu yönde sergilemekteyiz. Hiçbir ürünümüzü asla ikinci gün satmayız. İhtiyaç sahiplerine ya da yurtlara vererek o ürünün aynı gün tüketilmesini sağlarız.

onemli5-002.jpg

Bünyenizde kaç çeşit ürün bulunmaktadır?

Şuan da 360 farklı çeşit ürünüm bulunmaktadır. Ekmek çeşitleri, poğaça çeşitleri ve patates salatası başta olmak üzere 10 çeşit salata, kol böreği, muska, sarma, dolma, baklava, kurabiye, kek olarak her çeşit ürünümüz bünyemizde üretilmektedir.

onemli6-002.jpg

Müşteri memnuniyetiniz nasıldır?

Müşterilerimiz genel manada sabit olmaktadır. Eğer daimi gelen müşterilerimizden ürün almayı bırakanlar olursa araştırır, sebebini öğreniriz. Bizden kaynaklı sorun yaşanmışlarsa ilk olarak onu düzelmeye çalışırız. Şubelerimize günlük ortalama 1200 kişi gelmektedir. Bu kişilerin tamamını mutlu etmek elbette kolay değildir. Fakat genel manada bizi tercih eden müşterilerimiz daha sonra devamlı olarak gelmektedir.

onemli7-001.JPG

Girişimde bulunmak isteyen kadınlara tecrübeleriniz üzerine tavsiyeleriniz neler olur?

Bir işe girişmek isteyen kadınlar öncelikle yapacakları işin detaylarını araştırmalılardır. Ayrıca yapabilecekleri ile koyulmaları gerekir. Maceraya kapılmak yerine gerçekten o işi yapacaklarına inanıyorlarsa ve kendilerine güveniyorlarsa başlamaları gerekir. Asla yorulmaktan korkmamaları lazımdır. Pes etmemek ve emek sarf etmek başarıyı getirir.

onemli8-002.JPG

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU • TÜRKAN YILMAZ
YENİ HABER GAZETESİ