Evde bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram boyunca tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu sebeple bayram namazının nasıl kılınacağını merak konusu oldu. Camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verilirken, bayram namazını evde kılacak olan vatandaşlar bayram namazını nasıl kılınması gerektiğini araştırıyor...
Evde bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı Rasûlullah sallallâhualeyhi ve sellemin önemli uygulamalarından biridir. Onun zamanında açık alanlarda kılınıyordu ve kadınlar dâhil herkes bayram namazına katılıyordu. Bir keresinde yağmura tesadüf ettiği için mescitte kılınmıştı. Yakın zamanlara kadar da bayram namazı açık alanda musalla denen yerlerde kılınmaya devam edildi. Yeni hayat düzenimizde ise camilerde kılınmaya başlandı.

Muhammed Aleyhisselâm’ın vefatı sonrası günlerde bir çocuklarıyla bayram namazına giderken yoğun yağmur sebebiyle mescide gidemeyen Enes bin Mâlik Efendimiz, Allah O’ndan râzı olsun, evine geri döner, âilesini toplar, ailesine bayram namazı kıldırır. Biz de Peygamberimizin dizinin dibinde büyümüş bu güzide şahsiyetin bu sünnetini yerine getirmiş oluruz. Bayram sevincini yüreklerimizde hissederek bayram namazını edâ edebiliriz.

Evde Bayram Namazı nasıl kılınır?

Sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra Arapçası ve anlamı ile biraz Kur’ân okuruz. Varsa Riyâzü’s-Sâlihîn’den hadisler okuruz. Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm’ın, yetiştirdiği örnek şahsiyetler sahâbe Efendilerimizin hayat hikâyelerinden bölümler okunur.

 

Güneşin doğma vaktinden 40 dakika sonra, bayram namazı kılma vakti girmiş olur. Evdeki aile fertlerimiz, kadınlar ve çocuklar da dâhil herkes bayramlıklarını/en güzel elbiselerini giyerek evin en uygun yerinde bayram namazı cemaati yapalım.

Sabah namazını olduğu gibi Bayram Namazını da evin reisi baba; o yoksa, evin iyi Kur’ân bilen erkek çocuğu kıldırır. O da yoksa, Kur’ân’ı iyi bilen hanım evin hanımlarına namaz kıldırabilir.

İki rekât sabah namazı gibi bir namaz kılalım.
İmam ev halkını namaz safına, sıraya koyar. İmamın hemen arkasında Kur’ân’ı iyi bilen erkek/erkekler ön safta, onların arkasında evin çocukları ikinci safta, onun arkasında evin hanımları üçüncü safta yer alır.

İmam, Ramazan Bayram namazını kıldırmaya, cemaat kılmaya niyet eder;
İmam, niyet sonrası tekbir getirerek “ALLÂHU EKBER” diyerek tekbir alır. Eller bağlanır.
İmam ve cemaat içinden sübhâneke duâsını okur.
Sübhâneke duâsı okunduktan sonra imam olan sesli ve arkasındakiler de içinden ona uyarak ALLÂHUEKBER der elini yana salar, ALLÂHUEKBER der elini yana salar, ALLÂHUEKBER der elini yana salar. Bu şekilde İmam iki kere tekbir alır; her tekbirde, ellerini kaldırır ve salar, cemaat da aynısını yapar. Sonraki üçüncü tekbirde İmam, ALLÂHU EKBER der, eller bağlanır.

Sonra İmam, arkasındakiler duyacak şekilde, sesli olarak, Fâtihâ Sûresini okur. Sonra bildiği bir sure yahut biliyorsa Kadir suresi, değilse, Kevser suresini yani bildiği bir sureyi okur. Tekbir alarak rükuya eğilir, sonra secde yapılır. Birinci rekât tamamlanmış olur.


Normal sabah namazı gibi birinci rekât böylece kılındıktan sonra normal namazdaki gibi tekbirle tekrar ayağa kalkılır,

İkinci rekâta geçilir.
İkinci rekâtta da, İmam sesli olarak Fâtihâ Sûresini okur, sonra bildiği başka bir sureyi okur. Mesela, İhlâs Sûresi olabilir. Sureyi bitirince İmam, rükuya eğilmeden önce ayakta, sesli bir şekilde ALLÂHU EKBER diyerek tekbir getirir, eller iki yana serbest bırakılır,
Bir daha ALLÂHU EKBER diyerek tekbir getirir, eller iki yana serbest bırakılır,
Bir daha ALLÂHU EKBER diyerek tekbir getirir, eller iki yana serbest bırakılır, üç defa böyle yapılır. Arkadaki cemaat da, imamın yaptıklarını yapar, içinden sessiz olarak tekbir getirirler her tekbir sonrası ellerini yana salarlar. İmam dördüncü defa ALLÂHU EKBER der, tekbirle beraber ruküya gidilir. Ve secde sonrası oturulur. Tahıyyât, Salli, Bârik, Rabbenâ duaları sonrası selam verilerek, normal şekilde yapıldığı gibi namaz tamamlanır.

Bayram namazı evde kılınırsa hutbe gerekmez. Namazdan ayrılış selamı sonrası imam öncülüğünde bir süre sesli tekbirler getirilir. İmam, namaz sonrası kısa bir sohbet, dua yapabilir. Ramazan kazanımlarının bir sonraki Ramazana kadar devam etmesi için aile fertlerine nasihat edebilir.

Ama hutbe yapmalıyız diyenler; Hutbe okumak isteyenler ise,

Bayram Namazından selam verince imam sesli tekbir getirerek ayağa kalkar. Cemaat da, tekbirleri imamla söyler.

İmam tekbir getirerek ayağa kalkınca, tekbir bitiminde,

Elhamdülllâhi Rabbil âlemin.
Vessalâtu vesselâmü alâ Rasûlinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve ashâbihî ecmaîn. Eûzü billâhi mineşşeydânirracîm Bismillâhirrahmânirrahîm, der. Kadir veya kevser suresinin ya da Kur’ân’dan istediği bir ayet gurubu ya da surenin mealini okuyabilir. Hadislerden bir bölüm okuyabilir… Sonra oturur. İçinden dua eder. Tekrar ayağa kalkar.
Eğer namaz kıldıran evin reisi baba ise, ey ailemiz! Allah bizden memnun mu? Peygamberimiz, Kitabımız bizden memnun mu? Sizler benden memnun musunuz? Baba olarak hakkınızı helal ediniz. Sizi üzdüysem beni bağışlayın. Allah vahiyle birlikte Kuranla barışık Muhammed aleyhisselam’la beraber, O’nun hadisleriyle hayatımızı yaşayarak bereketli uzun ömürler versin.
Elâ! İnne ahsene’l-Kelâm, ve eblağa’n-Nizâm. Kelâmullâhi’l-Meliki’l-Azîzi’l-Allâm, diyerek hutbe sonlandırılır. Ve tekbirlerle bayramlaşma aşamasına geçilir.

Örnek bir sohbet ya da hutbe şöyle olabilir. Bu bölümü de okuyabiliriz:

Elhamdülllâhi Rabbil âlemin.
Vessalâtu vesselâmü alâ Rasûlinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve ashâbihî ecmaîn.
Eûzü billâhi mineşşeydânirracîm Bismillâhirrahmânirrahîm.
İnnâ a’daynâke’l-Kevser. Fesalli liRabbike v’enhar. İnne şânieke hüve’l-ebter.
Değerli âilemiz, bir bayram sevincini daha birlikte yaşıyoruz. Her ne kadar diğer Müslüman kardeşlerimizden uzakta, buruk hüzünlü bir bayram da olsa bayram sevincini, neşesin diri tutmalıyız. Bizi yaradan, bizi yediren, bizi içiren, bizi Müslümanlardan kılan, bize sayamayacağımız nimetler bahşeden, en büyük ikram en büyük nimet olarak vahyini, Kur’ân’ı gönderen,  Muhammed aleyhisselamı görevlendiren ve bir Ramazana eriştiren, bu bayram günlerine eriştiren Rabbimize hamd ediyoruz.  
Ramazan ayına veda ettik. Bugün 1 Şevval. Ramazan Bayramı. Nasıl Peygamberler insanlar için bir örnekse, Ramazan da diğer aylar için bir örnektir. Ramazan’ı on bir ayın sultanı yapan, diğer aylardan değerli kılan, Kur’ân’da adı geçen tek ay olarak, vahyin Kurân’ın doğum ayı olmasıdır. Ramazanda olduğu gibi bugün ve toprağa kavuşana dek her gün mutlaka Kur’ân okuyalım. Ezberlerimize yenilerini ekleyelim. Sahabe gibi ayet ayet ezberler yapalım, yeni ezberlerimiz olsun. Ramazan oruç ayı aynı zamanda. Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem, Ramazan sonrası Şevval ayından da 6 gün oruç tutanın bir yılı oruç tutmuş gibi sevap kazanacağını müjdeliyor. Bayram sonrası, Şevval içinde, eve kaldığımız bugünlerde, 6 gün daha oruç tutalım inşallah. Sonrasında da her aydan, gücümüze göre, Peygamberimizin tavsiye ettiği üç gün, Pazartesi-Perşembe veya Davud orucu olarak hayatımızda orucu devam ettirelim.

Ramazan zikir ve duâ ayı idi ya. Bugün ve güneşin doğduğu ger gün zikredelim. Kur’ân okumak bir zikirdir. Hadis okumak bir zikirdir. Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellemin öğrettiği başka güzel sözler var zikir olarak, Sübhânallâh, Elhamdülillâh, Allahu ekber, Lâilâhe illallâh, Estağfirullâh, Subhânallâh ve bihamdih gibi… onları da öğrenerek zikrimizi daim kılalım. Ayrıca duâ edelim. Dünyamız ve âhiretimiz için, kaliteli, örnek bir Müslüman olmak için dua edelim. Kendimiz, âilemiz, akrabalarımız, komşularımız, dostlarımız, arkadaşlarımız, bize destek veren, emek veren dünya-ahiret kazanımlar sağlayan güzel insanlar için, yaşadığımız apartmandaki mahaldeki, köydeki, ilçedeki, şehirdeki, ülkedeki ve dünyadaki Müslüman kardeşlerimiz için, Keşmirdeki, Doğu Türkistandaki, Arakan’daki, Filistindeki, Suriyedeki ve adını dahi bilmediğimiz coğrafyalardaki kardeşlerimize içinde bulundukları sıkıntılardan kurtulmaları için, karar vericilerin hayırlı kararlar vermesi için, dünya insanlarının hidayet bulması için dua edelim…

Allah Kevseri müjdeliyor. Dünyada imanlı olmak, imanlı yaşamak ve imanlı hayatı sonlandırmak; Âhirette, Cennet ve kevser ırmağı en büyük müjde… Bu müjdeye ulaşabilmek için, 5 vakit namazımızı ihmal etmeyelim. Allah’ın isimlerini (Esmâül Husnâyı) öğrenerek, Allah’ın bu isimlerine uygun hayat yaşayalım, Allah'ın, Peygamberin ahlâkı ile ahlâklanalım. İman iddia ahlâk ispattır. Allah’ın razı olacağı ona yaklaştıracak amelleri yerine getirelim, kurbanı keselim. Soyu/sonu kesik olan İslam düşmanlarıdır. Onlardan olmayalım, onlara benzemeyelim. Onların düşmanımız olduğunu unutmayalım.

Rabbim hepimize yardım etsin. Elimizden tutsun inşallah.
Bayramımız mübârek olsun! Amin amin, amin vessalatu vesselamü ala rasulina muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî vesellim, tegabbel minna bi hurmetil fâtiha! der.
Herkes fatihayı okuduktan sonra, sesli tekbirler getirilir.
---
Ailenin küçüğünden büyüğüne doğru bayramlaşılır, eller öpülür, bayramda özellikle küçükler sevindirilir, hediyeler verilir, harçlıklar verilir. Bayram neşesi ziyadeleştirilir. Sonra ailece kahvaltıya geçilir.  
 
• Bayram namazının Cuma namazı gibi olduğunu düşünerek gerekmediğini düşünen ve kılmak istemeyen kardeşlerimiz, bayram neşesi olsun adına ve Allah’a teşekkür amaçlı, sevap almak için 4 rekât kuşluk namazını kılabilirler.

• Bayramlar neşe günleridir. Âile fertlerimizi sevindirmeye, helallik almaya çalışalım. Hanımımızı, çocuklarımızı, abi, abla, kardeşlerimizi… Dede, nine, amca, dayı, hala, teyze ve diğer akrabalarımızı…

 

 

Bayram namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

Formüle edilmiş haliyle

1. Rekat

  • Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır, 
  • Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
  • Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
  • Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  • Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
  • İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
  • Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

  • İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. 
  • Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak  1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
  • Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  • Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
  • Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
  • Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.