Evde kalanlara özel sesli kitap yayımlıyorlar

Sarı Bezli Kadınlar Platformu Kurucusu Cemile Türkmen: - "Amacımız, ev işlerinden vakit bulup kitap okuyamayan kadınların bir yandan işlerle uğraşırken diğer yandan da kitapları sesli bir şekilde dinleyebilmesi. Ancak koronavirüs salgını sürecinde her yaş
Evde kalanlara özel sesli kitap yayımlıyorlar

İSTANBUL (AA) - KÜBRA KARA - Ev kadınları için kitap ve şiir seslendiren bir grup gönüllü, sesli kitap projelerini geliştirerek Kovid-19 önlemleri kapsamında evde kalanlara da ulaşmayı amaçlıyor.

Özel bir firmada kimyager olarak çalışan Cemile Türkmen'in ev kadınlarına kitap ve tiyatro bileti hediye etmek amacıyla kurduğu Sarı Bezli Kadınlar Platformu (SBK), üniversiteli öğrencilerden gelen teklifler üzerine kadınlar için ücretsiz sesli kitap projesine başladı.

Bu kapsamda gönüllü kitap okuyucuları, seçtikleri kitapları ve şiirleri seslendirerek cep telefonuna kaydediyor. Okunan kitap e-mail yoluyla SBK'ye ulaştırılıyor. Ses dosyaları üniversiteli öğrenciler tarafından yayına hazır hale getirip Sarı Bezli Kadınlar YouTube kanalında yayımlanıyor. İsteyen herkes, seslendirilen şiir ve kitapları ücretsiz dinleyebiliyor.

Türkmen, projenin birincil hedef kitlesinin ev kadınları olduğunu ancak, Kovid-19 salgını sürecinde evde kalan her kesime ulaşmak istediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Amacımız, ev işlerinden vakit bulup kitap okuyamayan kadınların bir yandan işlerle uğraşırken diğer yandan da kitapları sesli bir şekilde dinleyebilmesi. Ancak koronavirüs salgını sürecinde her yaştan, her cinsiyetten insan evde daha fazla vakit geçiriyor. Bu süreçte sesli kitap dinleyerek vakitlerini daha değerli geçirebilirler. Bu kapsamda projemizi geliştirerek daha çok insana kitapların sesini ulaştırmayı amaçlıyoruz."

- Gönüllü kitap veya şiir okuyacak ekip arkadaşı aranıyor

Gönüllüler tarafından seslendirilen kitaplar, projeye destek veren Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Leyla Uluçam, Yonca Arslanoğlu ve Merve Balkan'a iletiliyor. Gerekli kitap seçimini yapıp telif haklarını inceleyen öğrenciler, daha sonra bilgisayar başına geçerek sesleri montajlıyor. Son olarak da tasarımı yapılan ses kaydı, SBK'nin YouTube kanalında yayımlanıyor.

Kanalda Sabahattin Ali'nin "Hasan Boğuldu", Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın "Melek Sanmıştım Şeytanı", Orhan Veli Kanık'ın "Bekliyorum" ve Yunus Emre'nin "Gönül Çalab'ın Tahtı" eserlerinin seslendirilmiş halleri bulunuyor.

Henüz projenin başında olan ekip, gönüllü olarak kitap veya şiir okuyacak ekip arkadaşı arıyor.


Kaynak: