Evde ne okunur? 23.04.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Evde ne okunur?' köşemizde bugün...
Evde ne okunur? 23.04.2020

Yangın Merdiveni-A. Ali Ural

Fantastik öykücülüğün edebiyatımızdaki ilk ve en başarılı örneklerinden olan Yangın Merdiveni ince kurgusuyla okurunu peşinden sürüklerken ona daha önce görülmemiş dünyalar sunmuyor. Aksine bildiği, tanıdığı dünyaya katmanlar açarak, her şeyin olağanüstü, her şeyin beklenmedik olduğunu fark ettiriyor dehşetle “Basamakları inerken bütün sonlara hazır olun!” levhasıyla okurunu karşılayan A. Ali Ural, ilk hikâye kitabıyla sizi kâh bir boğa güreşine götürüyor kâh elinize tutuşturduğu bir kâğıtla sokak sokak eczane aratıyor size.

yangin-merdiveni.jpg

Hacı Murat-Lev N. Tolstoy

Tolstoy’un ölümünden bir sene sonra basılan son romanı Hacı Murat, hem  savaş ve siyasetin doğası hem de iki farklı kültür ve dünya arasına sıkışıp kalmak hakkında bir hikâye.Tolstoy, gerçek olaylardan esinlenerek yazdığı bu romanda, Rus İmparatorluğu’na karşı kanının son damlasına kadar kahramanca savaşmış Çeçen isyancı Hacı Murat’ın hikâyesini anlatır. Çeçen lideri Şeyh Şamil’le anlaşmazlığa düştükten sonra Rusların tarafına geçen Murat, çok geçmeden her iki tarafın da güvenini kaybettiğini fark eder. Ruslar tarafından önce sıcak bir karşılama görse de, hemen sonrasında casus olduğu şüphesiyle hapse atılır. Karısı ve oğlunun Çeçenlerin eline düştüğünü öğrendiğindeyse, her şeyi göze alarak ailesini kurtarmak üzere yollara düşer. Ortak bir amaç için savaşan iki adamı karşı karşıya getiren bu mücadele dolu hikâye, yüzyıllar öncesinden bugüne uzanan siyasi sorunların doğasına da ışık tutuyor.

haci-murat.jpg

Kekeme Çocuklar Korosu-Tarık Tufan

’En son hangi acı seni uykusuz bıraktı, en son hangi coğrafyaya gözyaşı döktün, en son hangi cümle beynini darmadağın edercesine odanın duvarlarında yankılandı, söylesene? Kekeme Çocuklar Korosu bir radyo istasyonunda gece programları yapan genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Huzursuz, öfkeli, kafası karışık, hüzünlü bir adamın hayatın içindeki çaresizlikleri, sorgulamaları, kavgaları etkileyici bir anlatımla okurun karşısına çıkıyor. Olaylar genç bir adam üzerinden anlatılsa da Kekeme Çocuklar Korosu, doksanlı yılların ve o yılları üniversitede yaşayan bir kuşağın çarpıcı hikayesidir.

kekeme-cocuklar-korosu.jpg

Erteleme Sanatı-John Perry

İyi haber: Artık her şeyi ertelediğiniz için kendinizi kötü hissetmek zorunda değilsiniz. Dünyada ertelemeyi bir yaşam biçimi haline getirmiş sizin gibi çok insan var ve bu insanlar aslında pek çok şeyin altından kalkıp gayet de başarılı olabiliyorlar. John Perry de parlak ve esprili bir üslupla yazılmış bu kitapta, ertelemenin bir kusur değil, aksine faydalı bir şey olduğunu, hatta bir "sanata" dönüşebileceğini gösteriyor. Siz de teslim tarihleriyle arası iyi olmayan, hemen işe koyulmak yerine kaytarmayı seçen, faturaları ödemek yerine internette gezinen veya önemli işler dururken sürekli başka şeyler icat eden biriyseniz, bu kitap hayatınızı değiştirebilir. Burada önerilenleri yapmayı ertelemek ise elbette en doğal hakkınız.

erteleme-sanati-001.jpg

HAZIRLAYAN: GÜLŞEN YILMAZ