Evde ne okunur? 23.04.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Evde ne okunur?' köşemizde bugün...
Evde ne okunur? 23.04.2020

Ölü Ozanlar Derneği-N. H. Kleinbaum

Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademisi’nin öğrencilerinin okul ve yatakhane arasında geçen tekdüze hayatları yeni İngilizce öğretmenleri John Keating’in okullarına gelmesiyle bir anda değişir. İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenleri ve ebeveynlerinin aksine,bu ele avuca sığmaz adamın onlardan tek bir isteği vardır:Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları. Byron, Shelly, Keats ve Shakespeare ile edebiyatın büyülü dünyasına dalan gençler Keating’in öğrencilik yıllarında üye olduğu gizli bir kulüp olan Ölü Ozanlar Derneği’ni de yeniden canlandırırlar. Ne var ki daha yeni kavuştukları özgürlüklerinin trajik sonuçları olabileceğini çok geçmeden farkına varacaklardır. “Acaba Ölü Ozanlar Derneği’nin bu yeni nesil üyeleri hayallerini yıkmaya kararlı otoritelerin baskısından kurtulmayı başarabilecekler midir?”

olu-ozanlar-dernegi.jpg

Uğultulu Tepeler-Emily Bronte

Tarihin en önemli kadın yazarlarından Emily Bronte’nin ardında bıraktığı –ne yazık ki– tek roman olan Uğultulu Tepeler, edebiyatın ve roman geleneğinin zirve noktalarından. Kasvetli York kırlarındaki Thrushcross Grange’in yeni kiracısı Lockwood’un, bir gece ev sahibinin Uğultulu Tepeler’deki evine sığınmak zorunda kalmasıyla başlıyor hikâye. Gecenin sakinleşmesi beklenirken, geçmişin rüzgârları ve fırtınaları da köşkün içinden yükseliyor. İngiliz edebiyatının en gerçekçi erkek karakterlerinden Heathcliff ve en sevilen kadın kahramanlarından Catherine Earnshaw arasındaki gerilimli tutku ve nihayetinde gerçekleşen ihanetin yıllar öncesinden gelen anıları kendilerini hatırlattıkça, Bronte’nin fısıltıları da kulağımızda uğulduyor. Heathcliff’in aksiliği ve intikam tutkusu bir sonraki nesli etkilerken, masum varisler de geçmişin üzerlerinde gezinen hayaletinden kaçmaya çalışıyor.

ugultulu-tepeler-emily-bronte.jpg

Parantez İçinde Üç Nokta-Mehmet Hanifi Akdemir

21. yüzyılın; Genel geçer toplum kuralları, dik başlılığı, lirikalitesi, sadakati, insan ilişkileri, yoklukları, yalanları ve yalandan farksız gerçekleri... Her bireyin dikkatini celb etmiş, vicdanlara el kol yapmıştır. Soyut organ vazifesindeki vicdan ise, bu kanlı sistemin gidişatına bir "dur" demek adına, "Parantez İçinde Üç Nokta" satırlarını kaleme almış. Ve eklemiştir; "Bu, yazılar bütününü, tüm yarım kalmışlıklara adamak, yanlış olmayacaktır." 21. yüzyılın; Genel geçer toplum kuralları, dik başlılığı, lirikalitesi, sadakati, insan ilişkileri, yoklukları, yalanları ve yalandan farksız gerçekleri... Her bireyin dikkatini celb etmiş, vicdanlara el kol yapmıştır. Soyut organ vazifesindeki vicdan ise, bu kanlı sistemin gidişatına bir "dur" demek adına, "Parantez İçinde Üç Nokta" satırlarını kaleme almış.  Ve eklemiştir; "Bu, yazılar bütününü, tüm yarım kalmışlıklara adamak, yanlış olmayacaktır."

parantez-icinde-uc-nokta.jpg

Yabancı-Albert Camus

Albert Camus'nün ( 1913-1960) en tanınmış, en çok yabancı dile çevrilmiş, en çok incelenmiş ve hala en çok satan kitaplar arasında yer alan Yabancı, aynı zamanda yazarın en gizemli yapıtı. Ölümün egemen olduğu bir varlıkın en anlamsız olgularını saçma bir düzensizlik içinde yaşayan bu romanın başkişisi Meursault, bir simge kahraman değildir, adı olmayan bir Yabancıdır; bu eksik kimlik, gerçeklikten algıladığı şeyi yapılandıramayan, yeniden örgütleyemeyen, ama gerçekliğin yankılarını yakalamaya çalışan bir boş bilincin imgesidir. Onun kayıtsızlığı ve edilgenliği, işte bu boş bilincin ürünüdür. Yabancı, büyüleyici gücünü, içinde barındırdığı trajedi duygusuna borçlu: Bir türlü ele geçirilemeyen anlamın sürekli aranması, bilinç ile toplumsal dünya arasındaki çatışma... Camus'yle buluşanların hiçbiri, onunla karşılaşınca hayal kırıklığına uğramamıştır. Mutluluk, bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir, der Camus. Giderek daha çok sevilen bir yazar olması, onun bu sevgisinin yansımasından başka bir şey değildir.

yabanci-albert-camus.jpg

HAZIRLAYAN: GÜLŞEN YILMAZ