Evde ne okunur? 28.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Evde ne okunur?' köşemizde bugün...
Evde ne okunur? 28.05.2020

Beş Şehir-Ahmet Hamdi Tanpınar

Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir. Bu itibarla onların arkasında kendi insanımıza ve hayatımızı, vatanın manevi çehresi olan kültürümüzü görmek daha da doğru olur.

bes-sehir-ahmet-hamdi-tanpinar.jpg

Doğunun Limanları-Amin Maalouf

Amin Maalouf, Osmanlı İmparatorluğu'nu, etnik çatışma ve çözülmeyi, Avrupa'yla Doğu'nun, dillerin ve dinlerin tanışma noktası Doğu Limanları'nı anlatıyor. İnce dokunmuş bir tarih örtüsüne işlenmiş kentler ve yaşamlar var bu satırlarda.

   dogunun-limanlari-amin-maalouf.jpg                                   

Masal Masal İçinde-Ahmet Ümit

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş... Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine karşı girdiği mücadeleyi kaybeden Müezzin’e, ancak gözlerini kaybettiğinde hatasını görebilen Köradam’dan bilge babasının mirasıyla hayata yeniden tutunan Kuyumcu’ya... Hatalar, pişmanlıklar, keder ve elemle örülü masallar ders çıkarmasını bilene huzurun sırrını vaat ediyor, çiğ süt emmiş insanı kendi hatalarında pişmeye çağırıyor.

masal.JPG

Martı Jonathan Livingston- Richard Bach

Herhalde Richard Bach’ı en çok Martı Jonathan Livingston’ın hikayesinde özümsedik. Martı Jonathan; Richard Bach’ın uçma tutkusunun, bizimse ulaşılması zor bütün tutkularımızın bir sembolü ve kahramanıydı. Genlerine kodlanmamış bir ‘sonradan çıkma’ dürtüyle hep yükseğe, daha yükseğe ve daha profesyonelce uçmaya çalışan bir martının ‘kişisel gelişimine’ tanık olduk. Hayalle gerçek karışır gibi oldu, sonra yine satırların aralarında denizin iyot kokusunu alıp rahatladık ve ‘kişisel geliştik.’ O incecik kitabı defalarca okuduk; biz okuduktan sonra da bir bankta yanyana oturup bu hikayeyi tek kitaptan birlikte okuyan arkadaşları gördük. Martı, “kişisel gelişim kitapları” fırtınasının şafak çığlığı gibi.

marti.jpg

HAZIRLAYAN: GÜLŞEN YILMAZ