Evde ne okunur? 29.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Evde ne okunur?' köşemizde bugün...
Evde ne okunur? 29.05.2020

İnci-John Steinbeck

İnci avcısı Kino, hasta bebeğinin tedavisi için para bulmak zorundadır ve çok özel ve büyük bir inci bulur. Bu değerli inci sayesinde Kino’nun eline yüklü bir para geçecek, çocuğunu tedavi ettirirken hayallerini de gerçekleştirebilecektir. Adam ve karısı bu hayalleri kurarken, çevresindeki kıskanç insanlar da günden güne çoğalmaktadır. Ve tabii takdir edersiniz ki hayaller ve hayatlar arasındaki fark burada da karşımıza çıkar. Etkileyici ve dokunaklı bir Steinbeck romanıydı… Sadece küçükler için değil, yetişkinler için de.

inci-john-steinbeck.jpg

Duvar-Jean Paul Sartre

“Duvar”, Sartre’ın birbirinden bağımsız beş öyküsünden oluşuyor. Bu öykülerde, karakterlerin, yaptıkları seçimler neticesinde ödediği bedelleri okuyor, sıradan insanların içinde kopan fırtınaları ve varolma mücadelelerini görüyoruz. ‘’Duvar’’daki öykülerin hepsi etkileyici. Kitabın bütününe karanlık bir hava hakim. Öyküler kurgularıyla dikkat çekiyor ancak daha çok düşündürücü olduklarını söylemek mümkün. Okuyucu tarafından en çok beğenilen öyküler, kitaba adını veren Duvar ve Oda…

duvar-jean-paul-sartre.jpg

Franz Kafka- Ceza Sömürgesi

Konusu bir adada geçen öyküde, suçlu olup olmadığına bakılmadan mahkum edilmiş insanların, acımasızca kurgulanmış bir işkence mekanizmayla cezalandırılması anlatılıyor. Tabii bu oldukça yüzeysel bir açıklama. Öyküde adı geçen, olaylar karşısında sükûnetini koruyan bir gezgin ve yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendine toplamakla birlikte, acımasız cezalandırmadan çekinmeyen bir subayın varlığıyla birlikte Kafka’nın artık herkesin bildiği anlatımıyla bezenmiş bu öyküyü, insan elinden bırakamıyor da, nasıl bırakamıyor? Yine karanlık, puslu bir hava, bir belirsiz hakim öyküye. Okurken gerilmemek mümkün değil. Tam anlamıyla Kafka’yı yansıtıyor.

franz-kafka-ceza-somurgesi.jpg

Otostopçunun Galaksi Rehberi-Douglas Adams

Dahi yazar Douglas Adams’ın 5+1 şeklinde 2 üçlemeden oluşan bu serisi sizi bambaşka dünyalarda komik eğlenceli farklı bir yolculuğa çıkaracak ve hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak. Kitap kısaca, İngiliz Arthur Dent’in evinin yerle bir edilmesinden biraz önce uzaylılarla beraber dünyadan kaçmasıyla başlıyor. Galaksiler arası yol boyunca kahramanımız birçok fantastik ve komik olay yaşıyor. Douglas Adams’ın bu kitabı yazmadan önce gerçekten de otostopla dünyayı gezdiği biliniyor.

otostopcunun-galaksi-rehberi-douglas-adams.jpg

HAZIRLAYAN: GÜLŞEN YILMAZ