Evlenecek çiftlerin düğün telaşı piyasayı canlandırdı

Kademeli normalleşme sonrasında geçen sene yapılamayan düğünlerle birlikte bu yaz 750 bin düğünün gerçekleşmesi bekleniyor. Düğünler için verilen izin, uzun süredir planlarını erteleyen binlerce çifti harekete geçirirken, mobilya, beyaz eşya, zücaciye, çeyiz alışverişleri en az yüzde 50 oranında arttı.
Evlenecek çiftlerin düğün telaşı piyasayı canlandırdı

Kademeli normalleşme sonrasında geçen sene yapılamayan düğünlerle birlikte bu yaz 750 bin düğünün gerçekleşmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri yaz mevsiminden çok umutlu. Düğünler için verilen izin, uzun süredir planlarını erteleyen binlerce çifti harekete geçirdi. Mobilya, beyaz eşya, zücaciye, çeyiz alışverişleri en az yüzde 50 oranında arttı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan karar doğrultusunda düğünler yasaklanmıştı. 1 Haziran'da açıklanan kademeli normalleşme kararlarıyla açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ile ve nikah şeklindeki düğün törenlerinin, belirlenen şartlara uygun şekilde yapılmasına izin verilmişti. Sektör temsilcileri geçen yıl yapılamayan 250 bin düğünle beraber bu yaz 750 bin düğünün gerçekleşeceğini belirtirken düğün mekanlarında yer kalmadığını ifade etti. Sektör temsilcileri en yüksek düğün rakamına bu yaz ulaşacaklarını açıkladı.

img-5587.jpg

ÇARŞI-PAZAR HAREKETLENDİ

Yasakların kalkmasıyla geçen hafta belediyelerin nikâh salonlarında oluşan evlilik sıraları kendisini e-ticaret ve mağazalarda da gösterdi. E-ticarette küçük ev aletleri ve mobilya satışlarında yüzde 50 artış yaşandı. AVM’lerin cumartesi günleri açılması ile birlikte uzun süredir satış yapamayan züccaciyeciler de çeyiz seti satışlarının katlandığını söyledi. Kuaförlerden çiçekçilere kadar çok sayıda dükkânın haftasonu hareketliliğinin pandemi öncesine yaklaştığını belirten sektör temsilcileri kasım ayına kadar düğünlerin büyük bir ekonomik hareketlilik yaratacağını ancak pandemi öncesine göre düğün yapmanın maliyetinin yüzde 30-40 arttığını belirtiyor.

img-5620.jpg

ASIL YOĞUNLUK ÖNÜMÜZDEKİ AY

15 Haziran’a kadar sınırlı sayıda ve ikramsız yapılacan düğünler, 15 Haziran-1 Temmuz arasında yemekli yapılabilecek. 1 Temmuz sonrasında ise nişan ve kına gibi organizasyonlar da serbest olacak. Sektör temsilcilerine göre piyasanın en yoğun günleri de 1 Temmuz sonrasında yaşanacak.

bu-yaz-dugunler-2.jpg

DÜĞÜN YAPMANIN MALİYETİ ARTTI!

Normalleşme sürecinde düğünlere verilen izin sonrası gelinlikçi, çiçekçi, kuaför, fotoğrafçı, kuyumcu, mobilyacı, züccaciyeci, beyaz eşyacı, tekstilci ve çeyizciler başta olmak üzere onlarca sektör hareketlendi. Sektör temsilcileri son 1 yılda küçük ev aletlerine, beyaz eşyaya, züccaciye ürünlerine ve mobilyaya markası ve donanımlarına göre yüzde 20-75 arasında değişen oranlarda zam geldiğini belirtiyorlar.

‘MOBİLYAYA 50 BİN LİRA AYLIRMALARI GEREKİYOR’

Düğün salonlarına verilen izinle birlikte mobilya sezonunun da başladığını ifade eden Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş , “Evlenecekler yoğun bir şekilde hem salonlardan gün alıyor hem de bir an önce mobilyalarını alıp düğünlerini yapmak istiyorlar. Bu süreçle birlikte yoğunluğumuz yüzde 50 oranında arttı. Bir düğün için olmazsa olmaz koltuk takımı, salon takımı, yatak odası takımıdır. Bunların fiyatları Konya  ölçeğinde 15 bin liradır. Evlenecek olan çiftlerin mobilyaya 50 bin lira gibi bir para ayırmaları gerekmektedir. Evlenen genç çiftler yeni model mobilya takımlarına öncelik veriyorlar. Kaliteyi ikinci plana atıyorlar ama mobilyada kalite olmazsa olmazdır. Mutlaka alacakları ürünlerin garanti belgelerinin olup olmadığına bakmaları ve bildikleri tanıdıkları yerlerden almaları gerekir. Geçen seneden bu zamana kadar mobilyaya kademeli bir zam yapıldı. Bu zammın en büyük etkeni ham maddedir. Hükümetimizin aldığı son kararla birlikte mobilya ham maddesinin yurt dışı çıkışı kararnameyle yasaklandı. Bu kararla birlikte önümüzde günlerde ham maddeye zam gelmeyeceğini umut ediyoruz. Bu da piyasanın biraz rahatlamasına sebebiyet verecek” şeklinde konuştu.

mehmet-gunbas.jpg

‘BEYAZ EŞYA FİYATLARI YÜZDE 15 ARTTI’

Beyaz eşya fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 15 civarında arttığını söyleyen Beşfidan Arçelik Beyaz Eşya ve Mobilya  Mağaza Müdürü Turgut Köker, “Konya’da Arçelik’in yetkili bayiliğini yapıyoruz. Şu anda çeyiz paketi kampanyalarında 2 bin 200 gibi indirim paketimiz bulunuyor. 7 kiloluk bir çamaşır makinesi 3 bin lira, buzdolabı 3 bin 800 liradan başlar. Fırın 2 bin lira, bulaşık makinesi 2 bin 500 lira civarıdır. Biz bu fiyatların toplamından 2 bin 200 lira düşüyoruz. Bunlar 11 bin 595 lira yapıyor. İndirimle birlikte 9 bin 395 liraya geliyor. Yani evlenecek çiftlerin beyaz eşyaya minumum 10 bin lira ayırmaları gerekmektedir. Yeni evlenecek çiftler beyaz eşya alırken bir yerin servis ağının olup olmadığına bakmaları gerekir. Servis ağı en  kuvvetli firma her zaman için kalitelidir. Çünkü aldıklarını ürünün arıza yapıp yapmayacağı belli değildir. Bugün Arçelik’in  Konya’da 4 tane servis ağı vardır. Bundan yola çıkarak ürünlerini alırlarsa pişman olmazlar. Markalı ürünlerin bazıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından onaylıdır. Hepsi A sınıfı dediğimiz elektriği en az tüketen ürünlerdir. Geçen seneye oranla beyaz eşya fiyatlarında yüzde 15 civarında bir artış oldu. Bu sadece beyaz eşya değil diğer sektörlerde de oldu. Ülkemizin ve tüm dünyanın içinde bulunduğu salgın durumu bir zincirin halkası gibi birçok sektörü olumsuz yönde etkiledi” diye aktardı.

whatsapp-image-2021-06-15-at-12-43-25.jpeg

‘ÇEYİZ PAKETİ ŞEKLİNDE ALMALARI DAHA HESAPLI OLUR’

Züccaciye ürünlerinin tek tek değil de paket şeklinde alınmasının daha hesaplı olduğunu vurgulayan Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri ve Hırdavatçılar Odası Başkanı İbrahim Işık, “Normalleşme sürecinde düğün salonları açıldı ve şu anda ufak tefek hareketliliğimiz başladı. Gelin kızlarımızın özellikle olmazsa olmazı 12 kişilik 84  parça yemek takımı, 18 parça çelik tencere takımı, 91 parça sandıklı çatal kaşık takımı, kahvaltı takımıdır. Bu çeyiz paketinin normalde fiyatı 6 bin 500 lira ancak biz eski fiyatlardan satıyoruz. Şu anki fiyatı 4 bin 150 liradır. Onun dışında ütü masası, ütü,  kurutmalık, kızartma tavası, yumurta sahanı, bulaşık selesi, sıvı sabunluk gibi ürünler daha var. Yeni evlenecek çiftlerin çeyiz paketi tazında ürünler alması daha hesaplıdır. Bunları ayrı ayrı aldıkları zaman daha pahalıya gelir. İnsanlar zücaciye ürünleri alırken bildikleri güvendikleri yerlerden ürünlerini alsınlar. Mesela arkasında 18-10 krom nikel çelik yazan tencereler daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı oluyor. Zücaciyelerde ürünler eski fiyatlardan satılıyor. Düğün yapacak kişiler kampanyaları takip ederlerse onların yararına olur” diye konuştu.

ibrahim-isik-002.jpg

‘3 BİN LİRADAN 30 BİN LİRAYA KADAR ÇEYİZ VAR’

Çeyiz paketlerinin çok geniş kapsamlı olduğunu belirten Konya Yorgancılar Çeyizciler Tuhafiye Yün ve Orloncular Odası Başkanı Ramazan Tezel, şöyle konuştu: “Bayramdan sonra mesaiye başladığımızda ilk iki hafta çok yoğun bir şekilde geçti. Düğünler açılmadan önce de insanlar bu dönemde çeyiz hazırlıklarını yaptılar. Hazır olanlar normalleşme sürecinde hemen düğünlerini yaptılar. Şu anda da hazırlıklar devam ediyor. Çeyiz paketi çok geniş kapsamlı oluyor. Seccade, havlu kenarı, elişi çemberi gibi ürünler var. Şu anda çeyizde daha çok hazır düğün paketlerini tercih ediyorlar. Çeyiz paketleri 3 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Tercih ettiklerine çeyize göre farklılık gösteriyor. İnsanlar çeyiz alırken satıcıyı, atölyeciyi, ticarethaneyi iyi bilmeleri gerekir. Mesela elyafın kilosu 10 liraya olan da var 50 liraya olan da var. Çiftlerin bu tür ürünleri alırken kaliteli olmalarına dikkat etmeleri gerekir. Örneğin bir hazır yorgan 100 lira, yorgan 350 lira. Ekonomik nedenlerden dolayı insanlar kaliteden çok fiyatlara bakıyorlar. Pandemiden dolayı fiyatlarda yüzde 200 oranında artış oldu. Ama biz elimizden geldiği kadar indirim yapmaya çalışıyoruz. Aza kanaat edip çok satış yapıyoruz.”

ramazan-tezel-001.jpg

‘DÜĞÜNDEN ÖNCE PROVA YAPMALARINI ÖNERİYORUZ’

Gelin başı ve damat tıraşı hakkında bilgi veren Saloon İz Kuaför Sahibi Muharrem Kuyucu, “Normalleşme sürecinin başlamasıyla ufak tefek bizim yoğunluğumuz da başladı. Düğün, nişan, kına, söz nedeniyle müşterilerimiz talep gösteriyor. Bir gelin  başı 600 liradan damat tıraşı ise 200 liradan başlıyor. Biz özellikle gelinlerimize düğünden önce gelip prova yapmalarını öneriyoruz. Çünkü bir kere olan bir şeyde istedikleri gibi bir şey olmazsa mutsuz olurlar. O nedenle riske atmamalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

muharrem-kuyucu.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ