Evlenme çağına gelip evlenmeyenlerin sayısı dudak uçuklattı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde evlenme çağında olup hiç evlenmemiş bireylerin sayısı 19 milyon 485 bin 977’ye ulaştı. Bu rakam, toplumun evlilik ve aile kurma eğilimlerindeki değişimleri gözler önüne sererken, sosyolojik ve ekonomik faktörlerin etkilerini de yeniden tartışmaya açtı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı 2024 Evlenme ve Boşanma İstatistikleri, ülkemizde evlilik ve boşanma dinamiklerindeki değişimleri gözler önüne serdi. Rapor, evlenme çağında olup henüz evlenmemiş birey sayısının 19 milyon 485 bin 977’ye ulaştığını ortaya koyuyor. Kentleşme, eğitim sürelerinin uzaması, kadınların iş hayatında daha aktif rol alması ve ekonomik belirsizlikler, evlilik kararını erteleyen veya tamamen reddeden bireylerin sayısını artırıyor.
EVLENMEK ÇOK PAHALIYA MAL OLUYOR
Ekonomik istikrarsızlık, işsizlik ve geçim sıkıntıları, evlilik kararını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Konut fiyatlarının yükselmesi, kiraların artması ve düşük ücretler, gençlerin evlilik planlarını ertelemesine neden oluyor. Ayrıca, evlilik öncesi düğün masrafları ve çeyiz gibi geleneksel harcamalar da gençleri evlilikten uzaklaştıran faktörler arasında gösteriliyor.
KONYA’DA DÜĞÜNLER 1 MİYON TL’Yİ AŞIYOR
Türkiye’de evlilik oranları gittikçe düşerken Konya’da da düğün masrafları nedeniyle evlilik oranlarında ciddi düşüş yaşanıyor. Düğün pilavı başta olmak üzere pek çok adet ve gelenek nedeniyle Konya’da düğün yapmak çok büyük masraf oluşturuyor. Konya’da düğün pilavı ve ev eşyaları göz önüne alındığında bir düğünün maliyeti 1 milyon TL’yi geçiyor. Düğün öncesi adetlere saçılan paralarla birlikte büyük bir yükün altına giren aileler kara kara düşünürken, masraflar nedeniyle gençler evliliğe mesafe koyuyor.

