Evropska unija spremna postepeno razvijati saradnju s Turskom

Tokom dvodnevnog online samita lidera EU-a razgovarat će se o brojnim pitanjima, uključujući pandemiju koronavirusa, proces vakcinacije, odnose sa SAD-o, Rusijom i Turskom te ekonomsku situaciju u evropskom bloku

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2021 20:36
Evropska unija spremna postepeno razvijati saradnju s Turskom

Evropska unija (EU) spremna je stupiti u kontakt s Turskom na "fazni, proporcionalni, reverzibilni način", kako bi poboljšala saradnju u područjima od zajedničkog interesa, navodi se u zaključku Evropskog vijeća kojeg su lideri EU usvojili u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastali su se kako bi razgovarali o vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući Tursku i istočni Mediteran. Tokom dvodnevnog samita lidera EU-a koji se održava putem videokonferencije zbog pandemije koronavirusa, razgovarat će se o brojnim pitanjima, uključujući pandemiju koronavirusa, proces vakcinacije, odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Turskom te ekonomsku situaciju u evropskom bloku.

Današnjom sjednicom je predsjedavao Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

Čelnici EU zatražili su od Evropskog vijeća da radi na mandatu na modernizaciji 25-godišnje Carinske unije EU-a i Turske i napomenuli da je EU spremna "donijeti daljnje odluke na sastanku Evropskog vijeća u junu".

Čelnici EU su spremni za pokretanje dijaloga na visokom nivou s Turskom o pitanjima od zajedničkog interesa, poput borbe protiv terorizma, javnog zdravlja i klime.

Predstavnici su također pozvali Evroosku komisiju da traži načine za poboljšanje međuljudskog kontakta i mobilnosti s Turskom.

EU je pozdravila čin Turske jer je ugostila gotovo četiri miliona sirijskih izbjeglica, rekavši da bi trebalo ojačati saradnju s Turskom u vezi s migracijama.