EYT ile emekli olup çalışmaya devam edecekler dikkat! Kritik 10 gün detayı!

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeyi planlayanlara kritik 10 gün detayı! Milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren yasa tasarısı Meclis’e geldi. Düzenleme ile yaş şartı kaldırılacak ve 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, prim ve çalışma yılı şartlarını tamamladığı takdirde emekli olabilecek. Emekli olduktan sonra ödenecek sosyal güvenlik destek priminde ilk 10 gün çok kritik olacak.
EYT ile emekli olup çalışmaya devam edecekler dikkat! Kritik 10 gün detayı!

EYT’de kritik 10 gün detayı! Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek EYT’lilerin emekli olup da aynı iş yerinde çalışmak istediğinde ilk 10 gün detayına dikkat etmesi gerekiyor. Meclis’e getirilen EYT yasa tasarısıyla ilgili maddeler belli oldu.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde veya başka bir işte çalışmak isteyenler için önemli bir detay yer alıyor.

10 GÜN DETAYI

Tasarı metninde, EYT kapsamında emekli olanların 10 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı.

10 günlük süreyi geçip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak. Emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya başlayanlardan başka iş yerine geçenler ise bu indirimden bir kez daha faydalanamayacak.

10 günlük süre içerisinde aynı iş yerinde çalışan bir kişi başka iş yerine geçerse herhangi bir indirim söz konusu olmayacak. Bu düzenlemeyle işverenler EYT nedeniyle deneyimli elemanlarını kaybetmeyecek.

PRİM GÜN SAYISI ŞARTI ARANACAK

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lılardan işe giriş tarihine göre 5000 ila 5975 gün prim şartı aranıyor. Kadınlarda 20, erkeklerde 25 çalışma yılı yeterli olabiliyor.

Bağ-Kur sigortasında kadınlarda 20 tam yıl yani 7200 prim günü şartı aranıyor. Erkeklerde ise 25 tam yıl yani 9000 prim gün şartı isteniyor. Prim ve yıl şartını tamamlayanlar şartları sağladıktan sonra aylıklarına kavuşabilecek.

Türkiye Gazetesi

Etiketler :