Fahrettin Altun: Armenski navodi su kleveta koja se hrani političkim obračunima

Šef Direktorata za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun istakao je da su tvrdnje o tzv. ”genocidu nad Armencima” primjer onog što je danas poznato kao post-truth
Fahrettin Altun: Armenski navodi su kleveta koja se hrani političkim obračunima

Suočavamo se sa retorikom koja, iskrivljujući zajedničku prošlost, pokušava zavaditi turski i armenski narod koji je stoljećima živio u miru, kazao je šef Direktorata za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun, javlja Anadolu Agency (AA).

Altun je govorio na Međunarodnoj konferenciji o događajima 1915. godine koja je organizovana od strane Direktorata za komunikacije Predsjedništva Turske.

U uvodnom govoru napomenuo je da će ova konferencija doprinijeti otkrivanju istine.

Govoreći da je prethodno stoljeće bilo poseban period koji je svjedočio prelomnim trenucima historije, Altun je istakao da su svjetski ratovi, srušena carstva, promijenjene granice i razvijena demokratija prekretnice 20. stoljeća.

“Promjena navika, granica, načina upravljanja bila je bolna. Tragedije koje su se dešavala skoro u svakoj regiji svijeta, nisu ispisane samo u historijskim knjigama već su se prenosile s koljena na koljeno poput bajki. Neke od njih su prekinule niti sa istinom, te su postale mitovi“, kazao je Altun.

Napomenuo je da je tokom 20. stoljeća, kao rezultat Prvog svjetskog rata došlo do raspada triju velikih imperija dodavši da su Osmansko carstvo, Austro-Ugarska i Rusko carstvo prolazili kroz bolne procese.

Altun je istakao da se u Prvom svjetskom ratu borilo 65 miliona vojnika, a da je poginulo 38 miliona civila i vojnika, što je, bez sumnje, bio veliki gubitak za sve zemlje u odnosu na broj stanovnika svijeta u tom periodu.

Fahrettin Altun je kazao da se turski narod u to vrijeme na mnogim frontovima borio herojski.

“Osmansko carstvo se u posljednjem periodu borilo sa nevjerovatnim poteškoćama. Vodili smo žestoke borbe u Canakkaleu, u Kavkaziji, u Hidžazu, Palestini, Iraku. Tokom Prvog svjetskog rata koji je uključujući i Osmansko carstvo na svim frontovima doveo do previranja, stanovnici Anadolije doživljavali su velike tragedije. Armenske čete koje su sarađivale sa neprijateljskim snagama zabole su nož u leđa našim vojnicima koji su se borili protiv ruskih snaga“, ispričao je Altun.

Poručio je da su u sukobima u Istočnoj Anadoliji poginule desetine hiljada Turaka i Armenaca, nakon čega su stanovnici Osmanskog carstva koji su bili armenskog porijekla štitili čete koje su sarađivale sa neprijateljskim snagama i napadale civile protjerane u Siriju, koja je u tom periodu bila dio Osmanskog carstva.

“Tokom ove mjere sigurnosti, pod uslovima rata koji je još uvijek trajao, nažalost dogodile su se i nemile scene. Zabilježeni su gubici i na turskoj i na armenskoj strani. Ovi događaji su stvorili podlogu za rasprave pa čak i klevete koje su stigle do danas“, rekao je Altun.

Kazao je da Republika Turska, osjeća bol zbog tragedija koje su se dogodile tokom primjene Zakona o progonu/deportaciji koji je donesen za vrijeme Osmanskog carstva.

Napomenuo je na riječi predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji smatra da je ujedinjenje Turske moguće samo uz ujedinjenje tokom žalosti i radosti.

“Suočavamo se sa retorikom koja, iskrivljujući zajedničku prošlost, pokušava zavaditi turski i armenski narod koji je stoljećima živio u miru. Suprotstavljamo se takvoj retorici. Niti jednu tragediju koja se dogodila na tlu ove zemlje ne smatramo važnijom od drugih. Jako dobro znamo da su ljudi u ovoj zemlji bez obzira na vjeru, etničku pripadnost, naciju i prošlost, stoljećima živjeli kao braća“, rekao je Altun.

Šef Direktorata za komunikacije kazao je da se priče o događajima iz 1915. godine protežu duže od 100 godina.

“Neki ove događaje pokušavaju smjestiti na političku i ideologijsku podlogu, kako bi je koristili kao imperijalističko sredstvo. Donošenje odluka o historijskim događajima neće nijedan parlament učiniti demokratskim, nasuprot to ih čini nametljivim i nasilnima. Tragedije koje su se događale tokom historije, današnjim političarima služe kao sredstva za ostvarenje interesa, a to je najveće nepoštivanje prema žrtvama i njihovim patnjama“, dodao je Altun.

Istakao je da su tvrdnje o tzv. ”genocidu nad Armencima” primjer onog što je danas poznato kao post-truth.

“Riječ je o kleveti koja se hrani političkim obračunima i koja nema nikakve veze sa stvarnošću. To je emocionalna, iracionalna i nelegitimna optužba“, zaključio je Altun.