Fahrettin Altun pozvao NATO saveznike na odlučnost u borbi protiv terorizma

Direkcija je pred početak NATO samita u Madridu organizirala panel “NATO od regionalnog do globalnog: Dijalog, proširenje i zajedništvo“, a Altun se učesnicima obratio video porukom
Fahrettin Altun pozvao NATO saveznike na odlučnost u borbi protiv terorizma

Predsjednik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun poručio je da je ta država bila meta najviše terorističkih napada i da od NATO-a i svih saveznika očekuje da pokažu razumijevanje i potrebnu senzibilnost po pitanju borbe protiv terorizma, javlja Anadolu agency (AA).

Direkcija je pred početak NATO samita u Madridu organizirala panel “NATO od regionalnog do globalnog: Dijalog, proširenje i zajedništvo“, a Altun se učesnicima obratio video porukom.

Izrazivši zadovoljstvo organiziranjem događaja na marginama istorijskog samita NATO-a u prijateljskoj i savezničkoj Španiji, Altun je kazao da je Turkiye ušla u NATO 1952. godine i da i dalje ima drugu po veličini vojsku u tom savezu.

Naglasivši da je Turkiye postala nezamjenjiv dio NATO-a svojom snažnom podrškom saveznicima i svojim doprinosom alijansi u proteklih 70 godina, Altun je rekao da su pokazatelji takve pozicije Turkiye investicije u domaću odbrambenu industriju uz snažno i vizionarsko vodstvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Navodeći da svaki rad turskih inženjera u oblasti odbrambene industrije daje snagu, ne samo za Turkiye, koja je stabilizirajući akter, već i cijelom NATO-u čiji je dio, Altun je istakao da koncept “prijateljstva po oružju“ ima posebno mjesto među Turcima, koji se definiraju kao “vojni narod“.

“Bratstvo po oružju treba shvatiti kao oličenje zajedničkog imenitelja, osjećaja lojalnosti i solidarnosti, a ne samo kao zajednički obavljanje određene dužnosti u određenom vremenskom periodu. Koncept koji najbolje opisuje važnost koju Turkiye pridaje NATO-u može biti prijateljstvo u oružju. To uključuje ne samo pomaganje saborcu ili zajedničko djelovanje u teškim situacijama, već uključuje i to da budete uz prijatelja po oružju kada god to zatreba. Kada je u pitanju borba protiv terorizma, sa žaljenjem moram reći da osjećaj da neki naši NATO saveznici nisu uz nas u značajnoj mjeri ugrožava imidž NATO-a u očima turske nacije“, naglasio je Altun.

Poručio je da je Turkiye bila na meti najviše terorističkih napada i da kao takva od alijanse i saveznika očekuje razumijevanje i potrebni senzibilitet kada se radi o borbi protiv terorizma.

“U tom kontekstu, nužno je ozbiljno se suprotstaviti aktivnostima propagande, finansiranja i regrutacije terorističke organizacije PKK, a ova borba treba obuhvatiti sve njene ogranke, posebno YPG, sirijski ogranak te terorističke organizacije. Osim toga, smatramo da savezništvo treba uključivati i poduzimanje zadovoljavajućih koraka u borbi protiv FETO-a, koji se infiltrirao u institucije naše zemlje i ubio 251 nedužnog čovjeka u noći 15. jula 2016. godine i pokušao da preuzme vlast“, kazao je Altun.

Navodeći da će španski prijatelji najbolje razumjeti odlučnost Turkiye u borbi protiv terorizma, Altun je podsjetio da, za razliku od nekih država, Španija jeste iskusila bol terorizma, baš kao i Turkiye.

Podsjetivši da je Španija kao 16. članica u NATO ušla 1982. godine i da decenijama daje veliki doprinos alijansi, poput Turkiye, Altun je rekao da je ta zemlja preuzela važne zadatke u misija NATO-a, uključujući misije u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Afganistanu.

“Želio bih da iskažem da cijenimo senzibilitet Španije, koju vidimo kao prijatelja i saveznika, po pitanju naše nacionalne sigurnosti, posebno naše protuzračne odbrane. Smatramo da je ovakav pristup kompatibilan sa principom nedjeljivosti sigurnosti. Vjerujemo da ova bliska saradnja između dvije mediteranske države treba da bude primjer za sve saveznike. Želimo da države koje se žele pridružiti našem savezu podijele našu odlučnost u borbi protiv terorizma i očekujemo da preduzmu potrebne korake. U suprotnom, savez može imati više štete nego koristi od država koje nisu u potpunosti inkorporirale vrijednosti NATO-a i sigurnost svojih saveznika“, zaključio je Altun.