Fahri Kulu Efendi alim bir insandı

Konya’nın yetiştirdiği âlimlerden Fahri Kulu Efendi, 71. vefat yıldönümünde Konya Aydınlar Ocağı tarafından anıldı. Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Fahri Kulu Efendi, âlim, ârif ve güzel bir insandı” dedi.
Fahri Kulu Efendi  alim bir insandı

Konya’nın yetiştirdiği âlimlerden Fahri Kulu Efendi, 71. vefat yıldönümünde Konya Aydınlar Ocağı tarafından anıldı. Aydınlar Ocağı Başkanı  Dr. Mustafa Güçlü, “Fahri Kulu Efendi, âlim, ârif ve güzel bir insandı” dedi. Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Kültür Sohbetlerinde, Konya’nın meşhur hocalarından olan Fahri Kulu Efendi’nin hayatını anlattı. Fahri Kulu Efendi’nin 1880’de Konya’nın Taşkent İlçesi Pirlerkondu Köyünde dünyaya geldiğini ve babasının Müderris Mehmed Efendi, annesinin de Ayşe Hanım olduğunu, bir yaşında iken annesini ve üç yaşındayken de babasını kaybederek yetim ve öksüz kaldığını söyledi. Yetim ve öksüz çocuğa Efe Dayısı ile anneannesinin sahip çıktığını ve onların himayesinde Taşkent Rüştiyesi’ni bitirdiğini ifade eden Dr. Mustafa Güçlü, Fahri Efendi’nin İstanbul’a giderek çeşitli medreselerde okuduğunu ve sekiz, on sene devam eden tahsil hayatından sonra Konya’ya dönerek Dalkıranlı Mustafa Efendi’nin kızıyla evlendiğini söyledi. İstanbul’a gitmeden evvel Sivaslı Ali Kemali Hoca’nın eğitiminden geçen Fahri Efendi’nin daha sonra Bahaüddin Efendi’nin terbiye ve eğitiminde yetiştiğini belirten Dr. Güçlü, Şeyh Muhammed Bahaeddin Hazretleri’ne intisap eden Fahri Efendi’nin şeyhinin irtihalinden sonra, vefatına kadar Nakşibendi tarikatının halifelik görevine devam ettiğini ifade etti.
‘SOYADI KANUNU İLE KULU SOYADINI ALDI
Islah-ı Medaris’de müdür yardımcılığı görevinde de bulunan Fahri Efendi’nin, 1924’de medreselerin kapatılmasıyla birlikte evine çekilerek Hacıveyiszade Mustafa Sabri Efendi ile sık sık görüştüklerini ve çocuklarına onu anlatırken “emminiz” diye anlattığını dile getiren Dr. Güçlü, 1928 Harf İnkılâbı ve 1932’de Dinde reform (Türkçe ezan, Kur’an okumanın yasaklanması) hareketlerinin başlamasıyla İslâmî bir eğitimin verilemediğini ve jandarma ile polis baskılarının arttığına dikkati çekti. Güçlü, 1934’de çıkan soyadı kanunuyla Hacı Veyiszade Efendi’nin “Kurucu”, Fahreddin Efendinin de “Kulu” soyadını aldığını belirtti. Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit de kısa sohbetinde, Fahri Kulu Efendi’nin şiir ve mektuplarının yer aldığı ve Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun yazdığı kitaptan hatıralar nakletti.