Faturalar dijitalleşiyor

Ticari belgelerde 2020’den itibaren ‘e-belge’ dönemine geçileceğini kaydeden Mali Müşavir Mevlüt Aydın, “Gelir İdaresi Başkanlığı çıkarmış olduğu bu tebliğ ile kullandığımız ticari belgelerde tarihi bir değişim süreci başlattı." dedi.
Faturalar dijitalleşiyor

Ticari belgelerde 2020’den itibaren ‘e-belge’ dönemine geçileceğini kaydeden Mali Müşavir Mevlüt Aydın, “Ticaret hayatı, bilişim teknolojisiyle çok farklı noktalara geldi. İnsanlar internet ortamında bir işyeri açıp, her türlü ürün ve hizmet satışı yapabiliyorlar. Dahası evine, arabasına, hatta kullanmadığı ikinci el eşyasına dijital ortamda müşteri bulabiliyor. Ticaretin teknolojiyle bu denli bir değişim göstermesi, ticarette kullanılan belgelerinde değişmesini zorunlu kılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da gelişen teknolojiye uygun olarak; 19.10.2019 Tarih ve 30923 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ve 3 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile e-belgeye kademeli geçiş yapıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı çıkarmış olduğu bu tebliğ ile kullandığımız ticari belgelerde tarihi bir değişim süreci başlattı. 01.01.2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM(Serbest Meslek Makbuzu), e-MM(Müstahsil Makbuzu),e-Bilet, e-makbuz gibi bazısını daha önce kullanmaya başladığımız, tebliğ ile beraber de artık kullanılması zorunlu hale gelen ve dijital ortamda üretilen bu belgeler Ticaret hayatımızdaki yerini 2020 yılında alacak” dedi.

e-arsiv-fatura-donemi-basliyor-3-mevlut-aydin.jpg

E-ARŞİV FATURA HERKESİ KAPSIYOR

E-arşiv faturanın ticaret hayatındaki tüm aktörleri kapsadığını söyleyen Mevlüt Aydın, “Gelir idaresi başkanlığı “yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Biz burada diğerlerinden daha ziyade e-Arşiv Fatura üzerinde duracağız. Nedeniyse diğer belgeleri kullanmak belirli bir ciroya ulaşmayı veya belirli bir sektörde faaliyet göstermeyi gerektirirken e-arşiv Fatura ise ticaret hayatındaki tüm aktörleri kapsamaktadır” ifadelerini kullandı.

e-arsiv-fatura-donemi-basliyor-1.jpg

1 OCAK 2020’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

1 Ocak 2020 tarihi itibariyle birçok mükellef guruplarının e-arşiv faturaya geçeceğini belirten Mevlüt Aydın, "e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile isteğe bağlı olarak e-Fatura uygulamasına 19.10.2019 tarihi itibarıyla geçmiş olan mükellefler, Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar ile İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracılığı yapan mükellefler, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1 Ocak 2020 itibariyle düzenlenecek faturaların KDV Dahil 5.000-TL’yi (vergi mükellefi olmayanlara KDV Dahil 30.000-TL) aşması halinde  kesilecek tüm faturalar e-Belge düzenleme portali üzerinden e-Arşiv fatura olarak düzenlenmek zorunludur. Satıcı ve alıcının her ikisinin de e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde, bunlar arasında düzenlenen faturaların tamamının e-Fatura olması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

E-ARŞİV FATURA KESMEK ZORUNLU

Fatura tutarlarını bölerek e-arşiv fatura kesme sorumluluğundan kaçılamadığını dile getiren Mevlüt Aydın, “Tebliğ’de açıkça aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilecek olup, faturaların vergi dâhil tutar toplamının belirtilen tutarı aşması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğu bulunmaktadır. -Arşiv fatura; gelir idaresi başkanlığınca ebelge.gib.gov.tr adresinden e-imza ya da e-mühür almadan, herhangi bir yazılıma gerek duymadan kesilebilecek. Sistem şu anda test aşamasında fakat ilerleyen günlerde aktif hale getirilecek” dedi.

e-arsiv-fatura-donemi-basliyor-2.jpg

FATURA ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKENLER

E-Arşiv faturada bazı bilgilerin bulunması gerektiğini söyleyen Mevlüt Aydın, "E-Arşiv Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası, e-Arşiv Faturayı düzenleyenin adı/soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı, vergi türü, oranı ve tutarı, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Başkanlık tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren) e-arşiv faturada bulunması zorunludur. Mükellefler e-Arşiv Fatura üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir" diye konuştu.

E ARŞİV FATURADA ÖNEMLİ AYRINTILAR

Elektronik ticaret kapsamında düzenlenen e-arşiv faturada bulunması gereken bilgileri de anlatan Mevlüt Aydın, "E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler tarafından elektronik ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet satışlarına ilişkin düzenlenecek e-Arşiv Faturalarda aşağıdaki bilgilere yer verilmesi zorunlu olup, ayrıca fatura üzerinde "Bu satış internet üzerinden yapılmıştır." ifadesi yer almalıdır. Satış işleminin yapıldığı web adresi, ödeme şekli, ödeme tarihi, mal satışlarında gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi, satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih, iade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutan e-arşiv faturada bulunması gerekir. Müşteri malı iade etmek isterse elektronik ortamda kendisine iletilen faturanın kâğıt çıktısını alır ve iadeye ilişkin bölümü doldurup imzalamak suretiyle mal ile birlikte malı satana geri gönderir. Bu suretle malı satana geri gönderilen bu belge satıcı tarafından düzenlenen gider pusulası yerine geçer. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup, e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara internet üzerinden mal satışı yapanlar, düzenleyecekleri e-Faturada, 6 ncı madde hariç yukarıda yazılı bilgilere yer vereceklerdir. Söz konusu mükelleflerce yapılan bu kapsamdaki satışlarda; irsaliye yerine geçen; e-Fatura kağıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi ya da sevk irsaliyesinin sevk edilen malın yanında bulundurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

CEZAİ YAPTIRIMI VAR

E-arşiv fatura düzenlenmemesi durumunda uygulanacak cezai yaptırımı dile getiren Mevlüt Aydın, “e-Arşiv Fatura yerine matbu (kağıt) fatura olarak düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ile nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında düzenlenen veya alınan her bir kağıt fatura için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunun 353 üncü maddesinde öngörülen cezai hüküm uygulanır. Vergi Usul Kanunu 353’üncü maddesinde belirtilen cezalar şu şekilde: “… elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227. ve 231. maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 2019 yılı için 290 Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 2019 yılı için 148.000 Türk lirasını geçemez.” e-fatura mükellefi olmayıp, e-arşiv fatura kesme sınırı olan KDV Dahil 5.000-TL faturayı kağıt fatura kesen ve alanlar 500-TL cezaya maruz kalacaklar (5.000*%10=500 >290-TL olduğu için)" şeklinde konuştu.

•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ