Fenerbahçe TFF davasını kazandı

Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) kestiği para cezalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı ve kazandı. İşte detaylar...
Fenerbahçe TFF davasını kazandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) talimatlarının anayasa ile uyumsuzluğu, devlete yansıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Profesyonel Disiplin Şurası’nın (PFDK) verdiği para cezalarına karşı Fenerbahçe’nin itirazını bir sefer daha haklı buldu.

Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) kestiği para cezalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımaya ve kazanmaya devam ediyor.

FENERBAHÇE’YE 47 BİN EURO ÖDENDİ

Sözcü’de yer alan habere göre; Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Alper Pirşen’in 2022’de AİHM’de açtığı davaları kazanan ve devletle uzlaşmaya giden Fenerbahçe’ye kısa süre önce de 47 bin Euro daha (1 milyon 485 bin TL) ödendi. Sarı-lacivertliler, yöneticilerin ve kulübün para cezasına neden olan açıklamalarının ‘Bilgi ve niyet paylaşma özgürlüğü’ doğrultusunda olduğunu, ayrıyeten ‘Adil yargılanma hakkı’nın da ihlal edildiğini savunuyor.

BEŞ DAVA DAHA VAR

AİHM, Fenerbahçe’yi bir sefer daha haklı buldu fakat iş bununla bitecek değil. Kulübün hala AİHM’de bekleyen dört-beş davası daha bulunduğu, bunlardan da sonuçlar beklendiği belirtiliyor. Sarı-lacivertliler, kendilerinden kesilen her para cezasını AİHM yoluyla devletten geri almak için dava açacak. Ceza sarmalı şu şekilde devam ediyor: PFDK (TFF) cezayı kesiyor. Fenerbahçe, AİHM’e müracaat kazanıyor. Ortaya çıkan ödemeyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti yapıyor.

İLK ATEŞİ SEDAT DOĞAN YAKTI

Hatırlanacağı TFF’nin kestiği cezaların hukuksuz olduğu konusundaki ilk çalışma Galatasaray eski yöneticilerinden hukukçu Sedat Doğan tarafından yapılmıştı. Doğan, TFF heyetlerinin bağımsız olmadığını AİHM’de kanıtlamış, Tahkim Kurulu’nun da ‘Tarafsız’ bir yargı mercii olmadığı karara bağlanmıştı.

DİSİPLİN KARARLARI ANAYASAYA AYKIRI

Hukukçulara göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre kararlarını veriyor. Yani bir manada AİHM, PFDK’nın ve Tahkim Kurulu’nun anayasaya karşıtlık taşıdığını her fırsatta anlatıyor. Uzmanlar, TFF’nin Futbol Disiplin Talimatnamesi’ni, anayasaya uyumlu hale getirmediği takdirde açılacak davalarda da sonucun değişmeyeceğini belirtiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ