Filistin kara savaşına başladı! İsrail’in kağıttan bir kaplan olduğu ortaya çıktı

Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattı. Filistin direnişinin son yıllardaki en büyük taarruzu olan bu gelişme, İsrail’de büyük panik oluşturdu. Ortadoğu Uzmanı Gazeteci İsmail Yaşa, bölgedeki son gelişmeleri Yeni Haber’e değerlendirdi.
Filistin kara savaşına başladı! İsrail’in kağıttan bir kaplan olduğu ortaya çıktı

Filistin kara savaşına başladı! İsrail şimdi ne yapacak?


Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattı. Filistin direnişinin son yıllardaki en büyük taarruzu olan bu gelişme, İsrail’de büyük panik oluşturdu. Ortadoğu Uzmanı Gazeteci İsmail Yaşa, bölgedeki son gelişmeleri Yeni Haber’e değerlendirdi.

whatsapp-gorsel-2023-10-07-saat-23-01-22-2c867557.jpg
Gazze'den sabah saatlerinde İsrail yönüne bir dizi roket atıldı. İsrail içinde Gazze Şeridi yakınlarındaki yerleşim yerlerinin yanı sıra Usdud (Aşdod), Askalan (Aşkelon), Birüssebi'de (Berşeva) saldırı sirenleri çaldı. Gazze Şeridi'nden uzakta büyük kentler Tel Aviv ve Kudüs'te de saldırı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe, Gazze'den fırlatılan roketlerden bazılarını imha etti, gökyüzünde patlama sesleri duyuldu. Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği bildirildi. Gazze Şeridi'nden çıkan Filistinli silahlı gruplar, sınır çevresindeki İsrail yerleşim yerlerine girdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Filistinli silahlı grupların Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiğini, bölgede çatışma yaşandığını belirtti. Filistinli silahlı grupların bazı İsraillileri alıkoyduğu, silahlı kişilerin önünde elleri başlarının üzerinde bağlı yerde yüzükoyun yatan erkeklerin fotoğrafları paylaşıldı. İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı silahlı grup, çevredeki yerleşim yerlerine girdi. Sosyal medyada, Filistinli silahlı grupların Gazze şeridi çevresindeki İsrail yerleşim yerlerinde dolaştığı görüntüler paylaşıldı.

whatsapp-gorsel-2023-10-07-saat-23-00-37-0b898feb.jpg
HAMAS'IN ASKERİ KANADI AKSA TUFANI SALDIRISINI DUYURDU


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, bu sabaha karşı İsrail'e yönelik başlattıkları saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu. Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi. Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti.

whatsapp-gorsel-2023-10-07-saat-23-00-42-3f87bf40.jpg
İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA 232 KİŞİ ÖLDÜ


Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından,"Aksa Tufanı" saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin yaşamını yitirdiği, 1697 kişinin yaralandığı belirtildi. Can kayıplarının olduğu bölgelere ilişkin ise bilgi verilmedi.


İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI, BASIN OFİSLERİNİN DE BULUNDUĞU 14 KATLI BİNAYI VURDU


Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Gazze'nin merkezinde yer alan Er-Rimal Semtinin Eş-Şüheda Caddesi'nde içinde bazı basın ofisleri ve şirketlerin ofislerinin de yer aldığı 14 katlı "Filistin" apartmanına saldırı düzenledi. Olyada çevre binalarda da hasar oluştuğu ve bölgede elektrik kesintisi yaşandığı aktarıldı.


“MESCİD-İ AKSA SAHİPSİZ BIRAKILAMAZ!”


Gerilimin Mescid-i Aksa’nın işgali ile doğrudan ilgili olduğunu söyleyen Ortadoğu Uzmanı Gazeteci İsmail Yaşa, “Herkes bölgesel dengelere bakıyor ama bence Mescid-i Aksa’yı denklem dışı bırakan her analiz eksik ve yanlış olur. Filistin direnişi bu gelişmelerin Mescid-i Aksa’yı savunmak için olduğunu söylüyor. İslam dünyasının önde gelen alimlerinden de İslam ümmeti Mescid-i Aksa’yı savunmalı diye açıklamalar geliyor. İsrail, Mescid-i Aksa’yı bölmek, yıkmak ve yerine Süleyman Tapınağı’nı inşa etmek istiyor. Şu andaki İsrail hükümeti, İsrail kurulduğundan bu yana en fanatik hükümet. Örneğin Ulusal Güvenlik Bakanı’nı İsrailliler bile fanatik sapık olarak görüyorlar. İsrail, şu anda Arap ülkeleriyle de normalleşme başlayınca ortamın çok müsait olduğunu düşünerek Mescid-i Aksa’ya el koyup, Süleyman Tapınağı’nı inşa etmemizin artık zamanı geliyor diye düşündüler. Bu günlerde Yahudi bayramları vardı. Böyle günlerde Yahudi cemaatleri Mescid-i Aksa’ya baskın çağrıları yapıyorlar. İsrail polisinin himayesinde yüzlerce işgalci Yahudi, Mescid-i Aksa’ya girip ayin yapıyorlar” dedi.


“MESCİD-İ AKSA MÜSLÜMANLARINDIR”


Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanlara ait bir mekan olduğunu söyleyen Yaşa, “Filistin direnişi, hem Gazze ablukası hem İsrail ordusunun Filistinlileri öldürmesi ile hız kazanmıştı. Artık Mescid-i Aksa olayı da işin son damlası oldu. Mescid-i Aksa’yı savunmak için artık direniş ve mücadeleden başka bir şey yok. İslam ülkeleri sadece kınıyor ve İsrail hükümetine çağrıda bulunuyorlar. Bu açıklamalar İsrail’e geri adım attırmıyor. İsrail’e geri adım attıracak tek şey, Filistin direnişinin neyi var neyi yok ortaya koymasıdır. Filistinliler uzun zamandır İsrail’e Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir çağrıda bulunuyordu” diye konuştu.


“İSRAİL’İN KAĞITTAN BİR KAPLAN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI”


Gazze’deki direnişin kapsamlı bir hazırlık yaptığının görüldüğünü söyleyen Yaşa, “Savaş başladı. İsrail’in gücünü de çok fazla abartıp, İsrail olmadan yaprak kıpırdamaz şeklinde görmemek gerekir. İsrail’in kağıttan bir kaplan olduğu ortaya çıktı. Filistinliler şimdi karadan, denizde saldırınca İsrail ordusu çok kısa sürede büyük bir darbe yedi. Filistin direnişi Gazze şeridine yakın Yahudi yerleşkelerini ele geçirdi. Yani İsrail şu an sınırını koruyamıyor. Dolayısıyla İsrail’in o caydırıcılık hikayesi de ciddi şekilde darbe almış oldu. Filistin direnişi çok sayıda Yahudi’yi esir aldı. Önümüzdeki günlerde İsrail’de hükümete bu esirlerin kurtarılması yönünde ailelerden büyük baskı olacak, İsrail hükümeti esir takası için masaya oturmak zorunda kalacak. Bu nedenle de Filistin direnişi, İsrail zindanlarındaki bütün esirleri kurtarabilir” ifadelerini kullandı.


“BATI ŞERİA DA AYAKLANABİLİR”


İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam etmesi halinde Batı Şeria’nın da ayaklanma ihtimalinin olduğunu söyleyen Yaşa, “İsrail bugüne kadar çok vahşi saldırılar yapıyordu, yine yapacaktır. Fakat savaş uzadığı zaman batı yaka hareketlenecektir. Batı yaka hareketlendiği zaman Mahmud Abbas da durduramaz batı yakayı. Batı yakada İsrail yerleşkeleri var. 1948’de işgal edilen yani İsrail topraklarında yaşayan Filistinliler var. Onlar da harekete geçebilir. İsmail Heniyye’nin, El Aksa tufanı Gazze’den başladı, Batı Şeria’ya ve daha da dışarıya ulaşacak şeklinde bir açıklaması var” dedi.


“SAVAŞIN UZAMASI İSRAİL’İN İŞİNE GELMEZ”


Savaşın uzamasının İsrail’in lehine olmadığını belirten Yaşa, “Bugüne kadar hep İsrail karadan Gazze Şeridi’ne operasyon düzenleyecek, Gazze Şeridi’ne asker yığdı şeklinde konuşulurdu. Aslında İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu düzenleyemeyeceğini biliyoruz. İsrail kara savaşına girmekten çekiniyor. Filistinliler ölmekten korkmuyor ama İsrail asker kaybetmekten korkuyor. Dolayısıyla İsrail kara savaşını hiç tercih etmiyor, bugüne kadar hep uçaklarla vuruyordu” açıklamasını yaptı.


“FİLİSTİN KARA SAVAŞINA GİRDİ, İSRAİL GÖZE ALAMAZ!”


Filistinlilerin Gazze’de oturup beklemek yerine kara savaşına girdiğini belirten Yaşa, “Dolayısıyla İsrail, karada göğüs göğüse çarpışmaya mecbur kaldı. Bunun sonucunda da İsrail askerlerinin ne kadar güçsüz olduğu ortaya çıkmış oldu. İsrail yine hava gücünü ve uluslararası baskıyı kullanacaktır. Fakat Arap ülkelerinden Filistin’e ciddi bir destek var. Mahmut Abbas’ın da Filistin halkının kendini savunmaya hakkı var diye açıklaması oldu. Kuveyt, Katar gibi Arap ülkelerinin, gerginlikten İsrail’i sorumlu tutmaları Filistin direnişine destektir” diye konuştu.


“ÇOK SAYIDA İSRAİLLİ ESİR ALINDI”


Filistin’in çok sayıda İsrailliyi esir aldığını belirten Yaşa, “İsrail işgali altındaki yerleşkelerdeki çok sayıda Yahudi esir alınmış durumda. İsrail böyle bir şey beklemiyordu, çok hazırlıksız yakalandı. Filistinlilerle empati yapmak gerekirse, kendi evinize, kendi toprağınıza bir İsraillinin haydutça el koyduğunu düşünün, siz olsanız ne yapardınız? Örneği Batı Şeria’da Filistin topraklarında Yahudi yerleşkeleri, işgal edilen yerleşkeler var. Dolayısıyla Batı Şeria’da Mahmut Abbas silah zoruyla bastırmazsa Filistin direnişini, İsrailli yerleşimciler barınamaz” dedi.


“İSRAİL ATEŞKES TALEP EDECEKTİR”


Filistin direnişinin her geçen gün kendini geliştirmeye devam ettiğini söyleyen Yaşa, “Filistinliler Mescid-i Aksa’nın tamamen yok edilmesini mi beklesinler. Uluslararası toplum ne bekliyor ki? Kınamakla mı yetinsinler? İsrail her gün Filistinlileri öldürüyor zaten. Dolayısıyla Filistin’in İsrail’i tahrik etmesi diye bir şey söz konusu değil. Filistinlilerin yaptığı şey sadece direnmek. Bölge hep İsrail yanlısı medyanın tekelindeydi, uluslararası dünya hep tek taraflı yorum yapıyordu ama gelinen süreçte İsrailliler bile haberleri Filistinlilerden almaya başladı. Bu da Filistinliler için iyi bir şey. İsrail’de zaten hükümetten bir rahatsızlık var. Radikal bir yönetim anlayışını halk reddediyor. Uzun zamandır yapılan gösteriler var. İsrail bundan sonraki süreçte savaşı durdurmak için bazı taahhütlerde bulunacaktır. Ateşkes talep edecektir. İsrail bugüne kadar Gazze’ye düzenlediği saldırılardan bir sonuç alamamıştır. İsrail halkı uzun süre sığınaklarda yaşamayı kabullenemez. İsrail belli bir süre sonra ateşkes talep edecek ve esir değişimi isteyecektir” dedi. •SEYFULLAH KOYUNCU

 Yazı İşleri Müdürü