'Filistinlilerin hayata dönmesini bu mutabakatla sağlamış oluyoruz'

Başbakan Yıldırım, İsrail ile sağlanan mutabakat hakkında, "Filistinlilerin tekrar hayata dönmesini, normalleşmesini bu mutabakatla büyük ölçüde sağlamış oluyoruz." dedi.
'Filistinlilerin hayata dönmesini bu mutabakatla sağlamış oluyoruz'

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"İsrail ile ilişkilerde gelinen noktanın" sorulduğu Yıldırım, İsrail ile gelinin noktanın, "ilişkileri normale döndürme mutabakatı" olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan resmen özür dilediğini anımsatan Yıldırım, bu kapsamda görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Filistin, Gazze, Batı Şeria bölgelerindeki ambargolar, tecridin ortadan kalkması, zor şartlarda yaşam mücadelesi veren insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunun epey zaman aldığını belirten Yıldırım, diğer bir madde olan tazminat konusunda ise anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Bu noktaya gelinmesinin önündeki en önemli engelin Filistin'e uygulanan ambargo ve tecrit olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Filistin'de, Gazze'de, Batı Şeria'da kısıtlı şartlar ve ambargo altında yaşayanFilistinlilerin tekrar hayata dönmesini, normalleşmesini bu mutabakatla büyük ölçüde sağlamış oluyoruz."

"Gayet güzel şeyler oluyor"

"Rusya ile İsrail ile olan ilişkiler normale dönüyor. Neler oluyor?" sorusu üzerine Yıldırım, "Anormal bir durum mu var? Gayet güzel şeyler oluyor. Ne dedik? Dostluklarımızı artıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız." dedi.

Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi huzura, barışa, kardeşliğe dönüştürecek ciddi adımlar attıklarını ifade eden Yıldırım, bundan sonra da bu adımları daha da fazlalaştıracaklarını dile getirdi.

"Mezhep savaşı çok büyük bir tehlike"

Mezhep savaşlarından geçmişte Avrupa'nın neler çektiğini herkesin bildiğini, milyonlarca insanın anlamsız bir kavga uğruna yok olup gittiğini hatırlatan Yıldırım, bunun çok büyük bir risk, tehlike olduğunu, asla hayat bulmaması gerektiğini vurguladı.

Ciddi bir gayret içinde olduklarını, İran ile bölgedeki mezhep ileri gelenleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Yıldırım, Irak'ın toprak bütünlüğüyle farklı renklerin bir arada yaşadığı bir komşu olarak devam etmesini istediklerini söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Hem Suriye hem Irak bizim sınır güvenliğimiz açısından da çok önemli. Biz, terörle bir mücadele sürdürüyoruz. Bu mücadelenin uzun vadede başarı şansı, güneydeki sınırlarımızın tamamen güvenlik altına alınmasına bağlı. O da neye bağlı? Oradaki otorite boşluklarının ortadan kalkması, istikrarın bölgede sağlanmasına bağlı. Böyle olunca ancak Türkiye güneyden gelecek risklere karşı daha güvenli hale gelecektir."

"Hava sahamız irademiz dışında asla ihlal edilmemeli"

Rus uçağı olduğu anlaşılan bir uçağın, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğünü hatırlatan Yıldırım, "Bu olay üzerine Rusya ile aramızdaki ilişkiler limonileşti, daha sonra gerildi. Çok üst düzey bir krize tırmandı kısa sürede. Tabi bu bizim arzu etmediğimiz bir şeydi." dedi.

Hava sahasının Türkiye'nin iradesi dışında ihlal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, bizim hükümranlık hakkımızın ihlali anlamına gelir. Arzu etmediğimiz bu olayı yaşadık ama şunu gördük ki Türk milleti ve Rus halkı bu krizi çok benimsemedi. Her ne kadar tepede kriz hakimse de tabanda bir an önce bu anlamsız krizin sona erdirilmesi için ciddi bir beklenti oluştu. Biz de sorumluluk taşıyan yöneticiler olarak milletlerimizin, halklarımızın bizden beklentisine karşı kalamazdık, duygusallık içerisinde olamazdık."