‘Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmeyeceğiz’

Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz, “Rakamların aşırı artması vatandaşımızı etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Vatandaşlarımızın kesinlikle aşırı tepki göstermelerine gerek yoktur. Dikkat edecekleri tek şey hijyen konusudur. Sakin olmak gerekir” dedi.
‘Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmeyeceğiz’

Koronavirüs fırsatçılarına prim vermediklerini ifade eden Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz, “Rakamların aşırı artması vatandaşımızı etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Fahiş fiyatlara dezenfektan, maske gibi ürünler alıp satmak doğru değildir. Maske fırsatçıları sebebiyle maske de satmıyoruz. Vatandaşlarımızın kesinlikle aşırı tepki göstermelerine gerek yoktur. Dikkat edecekleri tek şey hijyen konusudur. Sakin olmak gerekir” dedi.

Eczanelerde maske stoğunun tükendiğini ve aracı firmaların fahiş fiyatlara sattığı için temin etmediklerini dile getiren Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz, “Kendi eczanemden ve diğer eczacılardan gelen bilgiler doğrultusunda söyleyebilirim ki, zaten yaklaşık 1 aydır maske olmadığı için satışını yapamıyoruz. Almak istediğimizde fahiş fiyat veriyorlar ve almıyoruz. Bazı fırsatçılar var ve onların ekmeğine yağ sürmeye niyetli değiliz. Normalde kutusu 15-20 lira bandında olan maske için ortalama 200 TL istiyorlar. Biz de eczanemizde bu ürünü satmıyoruz. Eczacılar makul değerlerde olan maskeleri bitirdiler ve şuanda stoklarda bulunmamaktadır. Dezenfektan ve solüsyonlarda da Sağlık Bakanımızın açıklamalarının ardından aşırı bir hareketlilik oldu. Eczanelerde mevcut bulunan bu ürünler de bitme noktasına geldi. Rakamların aşırı artması vatandaşımızı etkilediği gibi bizi de etkilemektedir. Fahiş fiyatlara dezenfektan alıp satmak da doğru değildir” ifadelerini kullandı.

firsatcilarin-ekmegine-1.jpg

DÜNYA MASKESİNİ TÜRKİYE’DEN ALDI

Türkiye’de koronavirüs vakası yaşanmadan önce bu virüsle uğraşan ülkelerin maskelerini Türkiye’den temin ettiğini ve ülkemizde stokların tükendiğini kaydeden Açıkgöz, “Türkiye’de koronavirüsten vakasının tespiti daha yakın zamanda gerçekleşti. Dünya bu vakayla uzun süredir mücadele ediyordu. Dünyanın yüzden fazla ülkesinde virüs açıklandığı için bir ara tüm ülkeler Türkiye’deki maskeleri ithal ettiler. Normal dönemlerde Türkiye’ye Çin’den de fazla sayıda maske gelmekteydi. Fakat Çin’de bu virüs olayı patladıktan sonra galiba Çin de Türkiye’ye ihraç ettiği maskeleri daha fazla fiyattan geri çekmeye çalıştı. Ülkemizdeki imalatçılar da Çin bölgesi ve diğer dünya ülkelerine ihraç etti. Bu sebeple bir daralma meydana geldi. İç piyasada yeterli derecede maske temininde sıkıntı çekildi” dedi.

firsatcilarin-ekmegine-3.jpeg

‘AŞIRI YÜKLENMEK DOĞRU DEĞİL’

Maske ve losyon ürünlerine aşırı yüklenmenin doğru olmadığını belirten Açıkgöz, “Sağlık Bakanlığımızın yapmış olduğu uygulama, götürdüğü politika gayet doğrudur. Vatandaşımızın ürünlere bu kadar aşırı yüklenmesi doğru değildir. Maskeyi normal sağlıklı insanın takması lüzumlu değildir. Hasta olan insanların takması gerekmektedir. El temizliğine düzenli dikkat ettikten sonra ölüm oranlarının da 65 yaş üstü olduğunu düşünürsek bu kadar aşırı tepki vermemiz yanlıştır. Vatandaşımız sakin olsun. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, solüsyonların içerisinde etil alkol bulunmaktadır. Dezenfektan özelliği olduğu gibi cildi tahriş de edebilir. Aşırı kullanmak cilt sağlını etkileyebilir. Buna da dikkat etmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 ‘VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ’

‘Her zaman vatandaşımızın ve devletimizin yanındayız’ diyen Açıkgöz, “Eczacılar olarak her zaman vatandaşlarımızla birlikte hareket etmekteyiz. Sağlık Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı, Maliye gibi resmi kurumlar tarafından denetlenmekteyiz. Yarı resmi bir kuruluş olduğumuz için de hiçbir zaman vatandaşımızın aleyhinde çalışma içerisinde olmayız. Her zaman devletimizle birlikte gereken uygulama neyse onu yapmaya çalışırız. Vatandaşlarımızın kesinlikle vaka anlamında aşırı tepki göstermelerine gerek yoktur. Dikkat edecekleri tek şey hijyen konusudur” ifadelerini kullandı.

firsatcilarin-ekmegine-4.jpg

•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ