Fiyat artışına rağmen Konyalı vazgeçmiyor

Peynir fiyatlarındaki yükselişe rağmen vatandaşlar, Konya’nın meşhur küflü peynirinden vazgeçemiyor. Yıl içerisinde küflü peynir fiyatlarında yüzde 300 fiyat artışı yaşandığını söyleyen Uğur Kayısı, buna rağmen küflü peynire büyük rağbet olduğunu söyledi.
Fiyat artışına rağmen Konyalı vazgeçmiyor

Konya’nın meşhur küflü peyniri, Konyalıların ve şehir dışından gelen vatandaşların tercihi olmaya devam ediyor. Peynir fiyatlarındaki yaşanan artışa rağmen vatandaşlar, küflü peynire büyük ilgi gösteriyor.

Kadınlar Pazarında süt ürünleri satışı yapan Uğur Kayısı, Küflü peynirin yıl içerisinde yüzde 300 artış yaşadığını söyledi.

Kayısı; “Küflü peynirin fiyatı şu anda 120 lira. Son bir yıldır süt ürünlerinde müthiş bir artış oldu. Bu artış neredeyse yüzde 300’leri buldu. Önceden kilo satış oranları yüksekti. Şu anda düştü. Genellikle gelen insanlar 2-3 kilo alıyorlardı. Fiyatlardan dolayı bu miktar yarım veya bir kiloya düştü. Ama yine de insanların küflü peynire ilgisi çok fazla. Çok büyük bir rağbet var. Konyalılar zaten seviyor. Şehir dışından da ilgi var. Önceden küflü peyniri almış, tatmış insanlar zaten vazgeçemiyor. Son yıllarda kargolar yaygınlaştığı için farklı şehirlere gönderimlerde yapılıyor.” şeklinde konuştu.

ugur-kayisi.jpg

‘ET FİYATLARIYLA YARIŞIYOR’

Peynir fiyatlarının, Cumhuriyet tarihinde ilk kez et fiyatlarını geçtiğini vurgulayan Kayısı, “Şu anda peynir fiyatları et fiyatları ile yarışıyor. Hatta Cumhuriyet tarihinde ilk defa peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiği söyleniyor. Gerçekten de doğru. Son bir yıldır hakikaten büyük artışlar yaşandı. Bunun getirdiği bir fiyat sirkülasyonu oldu ama bu durum arz ve taleple de alakalı. Maliyetlerin, girdilerin yükselmesi de bir nedeni oldu. Fiyat artışları yaşansa da gıda ürünlerinde tüketim devam ediyor. Çünkü devam etmek zorunda. Fiyat yükseldi bunu yemeyelim diyemeyiz elbette. Bir kilo alan artık yarım kilo, yarım kilo alan 250 gram alıyor. Az da olsa mutlaka alıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

kuflu-peynir-1.jpg

‘FİYATI YÜKSELECEK’

Küflü peynir fiyatının yılbaşından sonra artış göstereceğinin altını çizen Kayısı, “Yılbaşından sonra da kesinlikle bir fiyat düşüş beklentisi yok. Çünkü girdi maliyetleri düşmediği, üretim ve arz çoğalmadığı sürece kesinlikle bu fiyatlar düşmeyecektir. Böyle bir düşüş beklemek problem yaratır. Zaten maliyetler yine yükselecek. Yılbaşından sonra enerji maliyetlerinde, işçi çalıştırma maliyetlerinde, sigorta maliyetlerinde yükseliş yaşanacak. Bunları birleştirdiğimizde birde bu ürünün ham madde maliyeti yükseldiği zaman düşmesini beklemek doğru olmaz. Tam aksine bir artış beklentisi var. Yüzde 10’luk bir artış olacağını tahmin ediyorum. 135 liraya kadar çıkma ihtimali var. Bu artış sadece küflü peynir için geçerli değil. Farklı ürünlerde de farklı artışlar yaşanabilir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

asiye-onat.jpg

‘KÜFLÜ PEYNİR BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ’

Küflü peynirin kendileri için vazgeçilmez bir lezzet olduğunu vurgulayan, İstanbul’dan Konya’ya gezmek için gelen Asiye Onat ise, “Eşim Konyalı olduğu için küflü peynirle beni ilk o tanıştırdı. Bence küflü peynir Erzincan tulumunu bile açık ara farkla geçer. Konya’ya her geldiğimizde küflü peynirden iki-üç kilo alıyoruz. Hatta İstanbul’dan bize küflü peynir siparişi veren yakınlarımız oluyor. Herkes çok memnun kalıyor. Biz de fazla fazla alıyoruz. Vakumlayıp dondurucuya atıyoruz. Daha sonra azar azar çıkarıp kullanıyoruz. Biz küflü peynirden pide yapımına bayılıyoruz. Aynı zamanda böreği de çok güzel oluyor. Bunların hepsini evlendikten sonra eşim sayesinde tanıdım ve iyi ki de tanıdım diyorum. Günümüzde her şeyin fiyatı arttı. Küflü peynirin şu anda kilosu 120 TL’den satılıyor.

kuflu-peynir-2.jpg

Her şeyin fiyatının artmasına rağmen küflü peynir fiyatlarının da normal seyrettiğini düşünüyorum. Çünkü normalde zaten peynirin kilosu 150 TL’den satılıyor. Kadınlar Pazarını da çok seviyorum. Eminönü havası var. Sanki Mısır Çarşısı gibi. Azaziye Camisinin o taraflarını da Eminönü’ne benzetiyorum. Geldiğimiz zaman burada bu keyfi yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :