Fotokopi makinesi 82 yaşında

Fotokopi makinesi 1938'de Chester Carlson tarafından icat edildi.
Fotokopi makinesi 82 yaşında

Fotokopi makinesi 1938'de Chester Carlson tarafından icat edildi. Carlson, 8 Şubat 1906'da Seattle'da doğdu. Küçük bir çocukken bile, her zaman işlerin nasıl yürüdüğünü merak etti. Özellikle kimyadan etkilendi. Gençken, yerel bir yazıcı için çalışıyordu. Carlson bu fırsatı amatör kimyacılar için küçük bir dergi yayınlamak için kullandı.Liseden mezun olduktan sonra kimyayı aldığı kolejde çalıştı. Birkaç yıl sonra, Kaliforniya Fizik Enstitüsü'nden Fizik derecesi ile mezun oldu. Carlson ayrıca PR adlı bir elektronik firmasında çalışırken New York Hukuk Fakültesi'nden hukuk diploması aldı. Mallory & CO. Yıllar boyunca terfi etti ve Mallory'nin patent bölümünde yönetici oldu. New York'ta çalışırken, Carlson belgelerin karbon kopyalarını oluşturmak için çok fazla zaman ve para harcadıklarını fark etti. Bu, belgelerin kopyalanması için daha pratik bir yol bulmak istedi. Aylarca araştırması üzerinde çalıştı ve sadece bir düğmeye basarak kopya üretebilecek bir cihaz oluşturmak için deneyler yaptı. Carlson'un icadının arkasındaki ilkeye elektrofotografi deniyordu. Daha sonra bu sürece xerography demeye başladı. En sonunda bir fotokopi makinesi yaratabildiği zaman, icatını geliştirmesine yardımcı olacaklarını umarak birkaç şirkete yaklaştı, ancak hepsi onu geri çevirdi.

CARLSON RÜYASINDAN VAZGEÇMEDİ

Neyse ki, Carlson rüyasından vazgeçmedi. 1944'te çalışmalarıyla ilgilenen kar amacı gütmeyen bir kuruluş buldu. Battelle Memorial Institute onunla bir telif paylaşım sözleşmesi imzaladı ve cihazını geliştirmesine yardımcı oldu. 1947'de Haloid ile anlaşmaya girdiler. Bu fotoğraf kağıdı şirketi sonunda Xerox olarak tanındı. Onların yardımıyla, ilk otomatik fotokopi makinesi 1959'da ortaya çıktı. Bu buluş muazzam bir başarıya dönüştü. 1970 yılında, Xerox bir kağıdın her iki yüzüne de basabilecek bir fotokopi makinesi tanıttı. Bu buluş belgeleri kopyalamak için kullanılan kağıt miktarını önemli ölçüde azaltmıştır. Renkli fotokopi makineleri de 70'lerde icat edildi. Bu fotokopi makineleri, siyah beyaz fotokopi makineleriyle aynı şekilde çalıştı. 1979'da Xerox, zaman kazandıran bir özelliğe sahip fotokopi makinelerini tanıttı. Makineler, kullanıcıların her bir fotoğrafı ayrı ayrı yerleştirmek yerine fotokopi makinesine bir kağıt yığını koymalarını sağlayan otomatik bir besleyiciyle birlikte geldi.

Xerography, Xerox ve diğer şirketler de dahil olmak üzere fotokopi sektörünün temeli haline geldi. Buluşunun olağanüstü başarısı, Chester Carlson'un multimilyoner olmasını sağladı. Ayrıca 1964'te Yılın Mucidi ve 1966'da Horatio Alger Ödülü de dahil olmak üzere öncü çalışmaları için sayısız ödül aldı.

MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ