Fuat Oktay za AA: Izjave grčke predsjednice su provokacije

Turski potpredsjednik je kazao kako Turska na Kipru nikada nije bila okupator, već je zemlja koja je sprječavala okupaciju i aneksiju tog otoka i koja je 1974. godine spasila kiparske Turke od istrebljenja
Fuat Oktay za AA: Izjave grčke predsjednice su provokacije

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay poručio je kako rješenje kiparskog pitanja ovisi o tome da li će Grčka odustati od Velike ideje o ujedinjenju svih Grka u jednoj državi i vratiti se realnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski potpredsjednik za AA je komentirao nedavnu posjetu grčke predsjednice Katerine Sakellaropoulou Južnom Kipru i njene oštre kritike koje je tom prilikom uputila Turskoj, koju je nazvala i “okupatorom“.

Podsjetivši da je Sakellaropoulou prvo posjetila i pravila vojne predstave na otoku Meisu koji je od Atine udaljen 580 kilometara i svega dva kilometra od Turske, a da je potom posjetila i Južni Kipar koji nipodaštava i krši sva prava kiparskih Turaka, Oktay je kazao da su neutemeljene tvrdnje grčke predsjednice o navodnim pritiscima Turske kada i sama javno govori o uspostavi grčke vlasti i nestanku Turaka sa Kipra.

Oktay je kazao da bi bilo korisno da se predsjednici Sakellaropoulou daju časovi historije s obzirom da daje provokativne izjave koje mirišu na lošu propagandu i elementarno nepoznavanje historije.

Ističući kako su tri stoljeća osmanske vlasti na Kipru bile najmirnije godine tog otoka, Oktay je pak kazao da je britanski mandat vladavine tim otokom obilježen stalnim pokušajima spajanja otoka s Grčkom

“Državu koja je osnovana sporazumima 1959.-1960. je srušila Grčka zarad svojih rasističkih i fašističkih ideja. Grčka je ta koja je na sve načine podržala Nikosa Sampsona u njegovom pokušaju puča iz 1974. godine i njegovom rasističkom proglasu helenske države i plana nestanka Turaka sa Kipra“, kazao je Oktay.

On je dalje kazao kako Turska na Kipru nikada nije bila okupator, već je zemlja koja je sprječavala okupaciju i aneksiju Kipra i koja je te 1974. godine na poziv kiparskih Turaka i u skladu s ugovorima iz Ciriha i Londona legitimno otišla i spasila kiparske Turke od istrebljenja.

“To što na Kipru nema oružanih sukoba je zasluga samo Turske. Turska je dosad podržavala sve pokušaje rješavanja kiparskog pitanja, ali rješenje nije postignuto zbog grčke strane koja je odbijala sve prijedloge. Grčka je svo to vrijeme sabotirala proces i radila na očuvanju statusa quo, odnosno neriješene situacije“, kazao je Oktay.

On je kazao da je jasno da se Turska zalaže da se kiparsko pitanje riješi u skladu s međunarodnim pravom i pod okriljem Ujedinjenih nacija, a na način da se zaštite prava oba kiparska naroda, dok je Grčka uvijek isključivo zagovarala državnu tvorevinu jednog naroda na uštrb prava Turaka koji bi bili protjerani s tog otoka.

“U tom kontekstu su posljednje izjave grčke predsjednice samo provokacije i smiješni i uzaludni pokušaji propagande. Turska je i dalje na strani rješenja kiparskog pitanja. Turska će podržati inicijativu mirovnih pregovora ako druga strana bude spremna na realno rješenje na bazi uspostave dvije suverene države. Zanemarivanje prava Turske i TR Sjevernog Kipra i postojanja kiparskih Turaka služi samo jačanju tenzija u regiji“, poručio je Oktay.

Potpredsjednik Turske Oktay je također poručio da bi korisno za Grčku, Južni Kipar i cijelu regiju bilo da grčka predsjednica odustane od ratno-huškaške retorike i da prihvati retoriku pomirenja i mira.