Gazze'de bombalar bir kez daha hastane çevresini vurdu

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bir ay geride kalırken, sivil can kaybı 11 bine dayandı. Topyekün abluka altındaki Gazze’de insani kriz derinleşirken, Beyaz Saray saldırıların günde 4 saat duracağını bildirdi. Aynı saatlerde İsrail, Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nin yakınlarını bombaladı. Hemen ardından Hamas İsrail’le ateşkes anlaşmasına varıldığı yönündeki haberleri yalanladı. İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler…
Gazze'de bombalar bir kez daha hastane çevresini vurdu

İsrail’in vahşi saldırıları sonrası Gazze’de hayat durma noktasına geldi. Elektrik, su ve doğal gaz gibi temel insani kaynaklara erişim çok kısıtlı ve sağlık sistemi tamamen çökmüş durumda…

Abluka altındaki kentte durum her gün daha kötüye giderken Gazze'deki hükümet 'Bu son çağrımız olabilir' diyerek dünyaya 'saldırılara son verin' diye seslendi.

Öte yandan Beyaz Saray'ın Gazze'de 4 saatlik çatışmalara ara verileceği açıklamaları Hamas ve İsrail tarafından yalanlandı.

İsrail aynı dakikalarda Endonezya Hastanesi yakınlarını vurarak yeni katliama imza attı. Saldırıda ölü ve yaralılara ilişkin henüz bir bilgi yok.

Hamas-İsrail savaşında dakika dakika tüm gelişmeler…

HAMAS ATEŞKESİ YALANLADI

20:25 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Basın Danışmanı Tahir en-Nunu, İsrail’le bir ateşkes anlaşmasına varıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

ENDONEZYA HASTANESİ'NİN YAKINLARINDA YENİ SALDIRI

20:05 İsrail, Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nin yakınlarını vuruyor.

18:37 Beyaz Saray İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde çatışmalara her gün 4 saat ara vereceğini duyurdu. Bugünden itibaren başlayan uygulamada ara boyunca bu bölgelerde askeri opersasyon yapılmayacağı vurgulandı.

17:31 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Enkaz altında 1400’ü çocuk 2 bin 650 kişi bulunduğu yönünde kayıp ihbarı aldık.

16:58 İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgelerine beyaz fosfor bombası ve ağır topçu atışlarıyla saldırılar düzenledi.

16:43 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 243 artarak 10 bin 812 oldu. Açıklamaya göre ölenlerin 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadınlardan oluşuyor.

16:02 İsrail ordusunun işgal altındaki Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği hava saldırısında 12 sivil hayatını kaybetti.

15:54 İsrail, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılardan bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da Hamas üyesi olduğu iddiasıyla 900'den fazla Filistinliyi gözaltına aldığını duyurdu.

14:38 İsrail'de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara karşı gösterileri engellemek için Arap toplumunun önde gelen isimlerinin gözaltına alındığı bildirildi. İsrail'deki Arap Azınlıkların Hakları Hukuk Merkezinden (Adalah) yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin, ülkedeki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke'yi gözaltına aldığı belirtildi. İsrail polisinin ayrıca Nasıra kentindeki El-Ayn Meydanı'ndan da Yusuf Tatut, Hanin Zabi, Sami Ebu Şehada, Mahmud Mevasi, Emtans Şehade'yi aynı gerekçelerle gözaltına aldığı aktarıldı.

14:32 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu an Gazze'de dünyanın en büyük soykırımı gerçekleşiyor ifadelerini kullandı.

14:07 Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kuala Lumpur'un Hamas'ı 'terör örgütü' olarak görmeyeceğini ve bu grupla ilişkisini devam ettireceklerini söyledi.

13:38 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında 6 Filistinli öldürüldü.

11:16 Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladığını, saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastanenin hizmet dışı kaldığını belirtti.

10:22 ABD'de Kongre çalışanları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulması ve ateşkes yapılması için Kongre binası önünde protesto gerçekleştirdi.

10:20 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir evi hedef aldığı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

08:55 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 2 Filistinliyi öldürdü.

03:34 İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ABD yönetiminin desteği, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği önünde protesto edildi.

03:09 Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 106 yardım tırının daha giriş yaptığı duyuruldu.

03:06 Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib'in, Gazze'ye destek için kullandığı ifadelere "kesinlikle katılmadıklarını" belirtti.

03:00 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün tıbbi yardım malzemelerini taşıyan yardım konvoyun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldığını bildirdi.

02:58 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Gazze'de şu anda şiddetin durdurulması gerektiğini, geleceği konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirdi.

02:16 Galler Bölgesel Parlamentosu (Senedd), Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 24'e karşı 19 oyla kabul etti.

02:07 Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 187 yardım tırı daha girdiğini duyurdu.

01:57 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 15 şair, yazar, hattat, araştırmacı ve sanatçının hayatını kaybettiği bildirildi.

01:30 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze'nin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

01:16 Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye İsrail'in Gazze'ye yönelik nükleer silah kullanılması yönündeki tehditlerini etkisiz hale getirecek tedbirler alınmasını istedi.

00:19 İsrail ordusu, düzenlenen roket saldırılarına karşılık Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

00:16 İsrail'in, Suriye'nin güneyindeki bazı askeri noktalara hava saldırısı gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

00:04 İsrail'in, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlere karşılık Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içeren "büyük ve geniş bir anlaşmayı düşünmeye hazır olduğu" öne sürüldü.

00:03 İngiltere'nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed, Filistin meselesinde iki devletli çözümün Ortadoğu'da barış ve güvenlik için "nihai bir hedef" olduğunu söyledi.

HUSİLER ABD SİHASINI DÜŞÜRDÜ, PENTAGON SURİYE'Yİ VURDU

ABD, Suriye'nin doğusunda İran destekli milisler tarafından kullanılan bir tesise hava saldırısı düzenledi. Guardian bu gelişmeyi 'Pentagon, bölgesel çatışma korkuları artarken ABD'nin Suriye'de İran bağlantılı bir tesisi vurduğunu söyledi' başlığı ile okurlarına sundu.

BU HAFTA DÜŞÜRÜLEN 2. SİHA

Bu ABD'nin son haftada bölgeye düzenlediği ikinci hava saldırısı olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz saatlerde ise Husiler, Yemen karasularında ABD'ye ait SİHA'yı düşürdüğünü iddia etmiş, ABD, Yemen kıyısı açıklarında SİHA'nın düştüğünü teyit etmişti. Düşen ABD SİHA'sına ait görüntüler yayınlandı. Görüntüler ABD basınında geniş yer buldu.

DSÖ: GAZZE'DE ENDİŞE VERİCİ HASTALIK TRENDLERİ VAR

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de salgın riskinin yükseldiğimi ifade etti. Bombardımanın sağlık sistemin ve temiz suya erişimi etkilediğine dikkati çeken DSÖ, ayrıca insanların kalabalık sığınaklarda yaşamak zorunda kaldığını hatırlattı.

DSÖ, "Şimdiden ortaya bazı endişe verici trenler çıktı" ifadelerini kullandı.

Açıklamada örnek olarak bölgede yakıt kıtlığı yaşanmasının desalinasyon tesislerinin kapanması örnek gösterildi. Bölgede Ekim ortasından bu yana 33 bin 550'den fazla ishal vakası bildirildiği aktarıldı.

YARDIM TAŞIYAN 106 TIR DAHA GAZZE'YE ULAŞTI

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Kızılayı'ndan gönderilen insani yardım yüklü 106 tırın yanı sıra Kuveyt'ten gelen beş ambulans Refah sınır kapısında teslim alındı. Tırlarda yiyecek, içme suyu, tıbbi gereçler, ilaçlar ve diğer insani yardım malzemesi bulunuyor.

Refah sınır kapısından 21 Ekim 2023'ten bugüne kadar günde ortalama 39 tır olmak üzere, toplamda Refah sınır kapısından Gazze’ye 756 tır giriş yaptı. İnsani yardımlara sınırlı geçişler olsa da, İsrail yönetimi Gazze'ye akaryakıt girişine izin vermiyor.