'Geleneksel Tıp'la şifa buluyorlar

Mevsimsel geçişte yaşanan ani sıcaklık değişimleri insanların hastalanmalarına ve günü yorgun geçirmelerine neden oluyor. Son dönemde mevsimsel geçişten dolayı artan hastalıkların imdadına geleneksel tamamlayıcı tıp koşuyor.
'Geleneksel Tıp'la şifa buluyorlar

Dr. Portakal Yaşam Merkezi'ne son zamanlarda sabahları yorgun uyanan, uyku problemi yaşayan, vücudunun değişik yerlerinde ağrı şikâyetleriyle gelen hasta sayısının çok fazla arttığını belirten Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, bu rahatsızlıkların mevsimsel geçişten kaynaklandığını ifade etti. Özellikle Ekim, Kasım, Aralık aylarında romatizmalı hastalıkların daha çok arttığını söyleyen Dr. Portakal, “Nasıl ağacın dallarına su yürüdüğü zaman orada bir canlanma oluyorsa bu geçiş dönemleri de insan vücudunda daha çabuk hissediliyor. Bağışıklığı artırmak, ağrılardan kurtulmak,  fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak insanın kendini daha iyi hissetmesi için yapılacak olan yöntemler var. Bunlar, fizik tedavi yöntemleri ve geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarıdır” dedi.

hacamat-3-001.jpg

YORGUNLUK YAZDAN KALMA OLABİLİYOR

Güneşin etkisinden dolayı yaz ayının fiziksel ve zihinsel olarak insanları yorduğuna dikkat çeken Portakal, sonbahar döneminde hacamat ve oksijen ozon tedavilerinin yapılmasını öneriyor. Sonbahar mevsiminde metabolizma değişikliklerinin çok fazla yaşandığına değinen Portakal, oksijen ozon tedavisinin bağışıklığı güçlendirdiğine, vücudu temizlediğine ve metabolizmayı hızlandırdığına dikkat çekti. Yazdan kalma kilolar için de ozon tedavisini öneren Portakal, bu tedavi sayesinde yaklaşık 10 seansta vücudun yenilendiğini vurguladı. Portakal ozon tedavisinin, romatizmalı hastalığa, unutkanlığa, hormonal rahatsızlıklarına da yararı olduğunu sözlerine ekledi. Bir başka tedavi yönteminin sülük olduğunu kaydeden Portakal, “Özellikle yaz aylarında cildin aldığı ultraviyole ışınları sayesinde ciltte yaşlanma meydana gelebiliyor. Sülük tedavisi hem cildin sağlığı hem de vücutta dokuların kendini yenilemesi için güzel bir yöntem” ifadelerini kullandı. 

dr-mehmet-portakal-1.jpg

TIBBİ MASAJ BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR!

Sonbahar mevsiminde yapılması gereken bir diğer tedavi yönteminin de tıbbi masaj olduğuna işaret eden Portakal, doğru noktalara, doğru etkilerle yapıldığı sürece vücudun enerjisini sağladığını, ağrıları giderdiğini ve bağışıklığı artırdığını açıkladı. Portakal, vücut bir sinyal verdiği zaman o sinyalin doğru şekilde değerlendirilip, doğru adım atılması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Hastalıkların çoğunun kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Portakal, “Kadınlar erkeklere göre daha dirençli ama fizyolojik olarak ayın belli günlerinde kan kayıpları veya hormonal değişiklikler yaşadıkları için daha sık hastalıklarla karşılaşmalarına sebep oluyor. Kadınların iyileşmeleri de daha çabuk oluyor. Erkek yapısı daha güçlü görünüyor ama hastalığı aldığı zaman böyle biraz daha ailelerden destek almaya ihtiyaçları var gibi geliyor” şeklinde konuştu.

hacamat-5.jpg

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR!

Bu mevsimsel geçişlerden çocukların ve yaşlıların daha çok etkilendiğini savunan Portakal, “Mevsimsel geçişte çocuk ve yaşlılara biraz daha dikkat etmek gerekiyor. Biz bu konuda tıbbi beslenmeyi çok önemsiyoruz. Ne yersek oyuz! Yediklerimiz, şifa olsun diye çalışmalar yapıyoruz. Hepimizin bildiği bir ıhlamur, adaçayı ya da bir uyku bozukluğu varsa melisa, papatya, kedi otu çayı çok yararlı olmaktadır. Bu mevsimde vücudun bunlara olan ihtiyacı da biraz artıyor. Ama mesela her bitki her insana uygun olmuyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu konuda sağlıklı yaşam sohbetlerine katılma, koruyucu hekimlik bilgileri edinerek kendisine, ailesine çevresine faydalı olmak isteyen okurlarımız varsa onları da kliniğimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız” diye belirtti.

dr-mehmet-portakal-2.jpg

KIŞA SAĞLIKLI GİRMEK İÇİN ÜÇ ŞEYE DİKKAT!

Portakal, daha sağlıklı kışa girebilmek için üç şeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu Vücudumuzun bağışıklığı için uyku kalitesi çok önemli. Vücutta melatonin diye bir hormon salgılanıyor. Bu bağışıklığımızı ve vücudumuzun iyileşme potansiyelini artırıyor. O yüzden özellikle 11 ile 4 arasını uykuda geçirmek gerekir. İkincisi egzersizdir. Haftanın 3-4 günü ortalama yarım ya da 1 saat arası yürüyüş öneririm. Egzersiz vücutta faydalı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bağışıklığı artırır. Üçüncüsü de doğru beslenmedir. Protein, karbonhidrat ve yağlardan dengeli bir şekilde beslenme ve doğru bitki çaylarıyla bu dönemi daha enerjik geçirebiliriz. Ben insanlara bu mevsimde günde 1 ya da 2 fincan bitki çayı içmelerini, ortalama 6-7 saat de uyumalarını öneririm”  

uz-dr-mehmet-portakal-muayene-1.jpg

‘SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RUHSATLI YERLERDEN YAPTIRSINLAR’

Vatandaşların geleneksel tamamlayıcı tıp tedavilerini yaptırırken özellikle sağlık bakanlığından ruhsatlı yerlerden yaptırmalarının önemine dikkat çeken Portakal, “Sağlık Bakanlığımız son üç senedir bunlarla ilgili yönetmelik çıkardı ve kurallarına uygun olarak hijyenik şekilde nasıl yapılması konusunda doktorlara eğitim veriyor ve bu eğitime katılan doktorlar sertifika sahibi oluyor. Bu uygulamalar çok değerli uygulamalar ama merdiven altı yapıldığında bazen yanlış yapılıyor. Özen gösterilmiyor veya hijyen kurallarına uymuyor. İstenilen etki tam elde edilemeyebiliyor. Bunlar usulüne uygun şekilde yapıldığı sürece sonuçlar daha iyi olacaktır” ifadelerini kullandı. “Kliniğimizde tedavilerin hepsi sağlık bakanlığından onaylı, usulüne uygun şekilde her türlü hijyen kurallarına dikkat edilerek özenli bir şekilde yapılmaktadır” diyen Portakal, “Hizmet politikası ve tedavilerin fiyatlandırılması konusunda insanlarımızın durumlarını göz önünde bulundurarak en uygun şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Her kesime hitap ediyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ozon-8.jpg

dr-mehmet-portakal-bina.png